Soms is de scheidslijn tussen kunst en onderzoek erg klein. Soms is het vooral een onderzoek en blijft de kunst enigszins achterwege. Dat hoeft geen probleem te zijn. Sterker nog, een goed onderzoek is veelal interessanter om naar te kijken dan ‘kunst’. Iedereen kan in principe een schilderij leren maken, maar een scherp onderzoek kost veel meer tijd en moeite.
Clement Valla is misschien wel zo’n kunstenaar die vooral onderzoekt. In zijn geval gaat het veelal over de spanning die onze digitale wereld heeft ten opzichte van die van de mens. De menselijke realiteit versus een machinale realiteit. Dat is een heel nuttig onderzoek want daaruit kunnen we afleiden hoe wij als mens kijken ten opzichte van het absolute meedogenloze van de digitale blik. Zoals hier onder te zien is, zien computers het overduidelijk anders dan wij mensen en dat levert nogal bizarre beelden op.
Hier een reeks bruggen die hij rechtstreeks uit Google Earth haalde. Omdat er een ruimtelijke functie in Google Earth zit maakt dit systeem zo nu en dan van satellietfoto’s wel heel onrealistische beelden. Maar voor Google Earth zijn deze volstrekt legitiem, deze erkent namelijk een brug niet als een apart iets.
Laat een reactie achter;