wilde ideeën en leesvoer (80)

Gevonden leuke items en nieuwswaardigheden van de afgelopen week;

– Heel mooi uitgebreid artikel over ‘Art Brut’. Eigenlijk verplicht leesvoer want deze opmerkelijke kunstenaars hoort eigenlijk iedereen te kennen.

Kunst wordt ondernemen, een column van Eindhovens Dagblad.

– Via Trendbeheer, gênante stagiaire bij een galerie die zeurt over kunstenaars maar zelf eigenlijk niet verder komt dan 2 one-liners?

– Nieuwe aanwinsten van het Rijksmuseum met een prachtige Maria uit de middeleeuwen.

– Ook mooi, Robert Rauschenberg zijn eigen privécollectie nu te zien bij een van de vele Gagosians.

Tracey Emin, even los van het feit of het wel of geen goede kunstenares is, wordt tekendocent op de academie. Ik zou daar dus echt geen les bij willen volgen, die kan helemaal niet tekenen.

Sommige mensen zijn niet zo blij met het Stedelijk wat niet alleen veel dicht zou zijn, maar ook veel geld zou kosten, en eisen een Open Stedelijk.

Prado treft een onbekende Brueghel in zijn collectie aan.

Tuinornamentje blijkt miljoenen waard te zijn. Sommige mensen weten gewoon niet wat ze buiten in de tuin zetten.

Schilderijtje van Prins Bernard brengt 3600 euro op. Een leuke prijs voor een amateur maar niet echt nieuwswaardig zou men denken.

Kunst van Jan Sluijters, een docu bij de Avro.

Kunst op windmolens, kijk, dat is weer eens wat anders!

Kim Jong Ill is overleden, gelukkig hebben we de kunst nog.

Opmerkelijke kunstenaar, Ego Leonard, zijn werken duiken op vanuit het niets (of in elk geval ogenschijnlijk) en wie het nu echt is?

– Goed nieuws in museumland, de 800.000e museumjaarkaart is over de  toonbank. Hoezo terugnemende interesse in kunst en cultuur zou je denken.

Ander nieuws, bij grote veilingen krijgen kunstenaars straks een percentage van de opbrengst. Goede zaak, zo verdient de kunstenaar er ook nog eens wat aan. (En anders de organisaties die de werken in kwestie beheren).

Scheidend directeur Alexander van Grevenstein van het Bonnefantenmuseum in Maastricht luidt de alarmbel. Volgens de museumdirecteur gaat het niet goed met de kunsten, en dat wijt hij aan de toegenomen aanhang van de PVV. Scherpe uitspraken.

– Flauw maar wel leuk.