wilde ideeën en leesvoer (70)

En de gebruikelijke updates van afgelopen week; – Het zal niemand ontgaan zijn (of anders weet je het nu) de Koninklijke Schildersprijs is weer uitgereikt. Dit jaar gingen Marie Civikov, […]

En de gebruikelijke updates van afgelopen week;

– Het zal niemand ontgaan zijn (of anders weet je het nu) de Koninklijke Schildersprijs is weer uitgereikt. Dit jaar gingen Marie Civikov, Omar Koubâa, Katja Mater en Navid Nuur er met de prijs vandoor. Daarbij vind ik het opmerkelijk dat Navid Nuur er bij zit. Niet omdat het geen goede kunstenaar zou zijn, maar meer omdat ik hem niet als een schilder beschouw. Dat zou best een criterium mogen zijn voor de Schildersprijs, anders hadden ze het de ‘schilderijenprijs’ moeten noemen. Ik ga in het laatste weekend waarschijnlijk even kijken. Hare Majesteit noemde de schilderkunst ‘slow art’, als een reactie op de snelle beeldcultuur die we dankzij de massamedia tegenwoordig hebben. (dat laatste is via het Parool, de rest via de Schildersprijs zelf).

Daarbij behorend ook het volgende essay geschreven door Marlene Dumas die behalve lekker beelden maken ook nog opmerkelijk goed kan schrijven.

Het Groninger Museum krijgt toezichthouders om te zien of de subsidie wel goed besteed wordt. Goede zaak maar hoeveel kosten die toezichthouders dan wel niet? (Via Volkskrant)

Het Abbemuseum krijgt op zijn donder van de Eindhovense politiek en moet met een beetje pech straks een aantal tentoonstellingen voor het brede publiek gaan maken. Misschien geen stom idee, maar wie bepaalt wat dat dan is? (via de krant s’ochtends in de brievenbus)

Arnold Schwarzenegger laat bronzen beelden van zichzelf maken. (Ik zou het niet doen). (via Trendbeheer kort)

Herinneren we ons nog die diefstal van al die toppers, nou, die zijn dus waarschijnlijk bij het straatvuil beland. Jammer. Ik hoop dat ze ze die Matisse, Picasso en Modigliani nog terug vinden. Anders heeft er iemand toch mooi 100 miljoen aan schilderijen kunnen meenemen. (via Facebook)

Ik heb het ook al vreemd gevonden, waarom de WWIK afschaffen als blijkt dat dat geld oplevert en talent laat ontwikkelen. Maar de VVD geeft blijkbaar graag geld uit aan geldslurpende projecten? (via Volkskrant)

Een Jaccuzi onder aan een brug. Uit de categorie “Waarom?! Omdat het kan!” (even scrollen) (Via Twitter)

Een interessant artikel over Gerhard Richter die schijnbaar op 24-jarige leeftijd een muurbeschildering heeft gemaakt maar deze is in 1979 overgeschilderd. Wat ik persoonlijk opmerkelijk vond is dat er van hem nauwelijks werk bekend is van voor zijn 28e levensjaar. (via Twitter)

Voor iedereen die een idee wil hebben over het enorme aantal beelden dat er op Facebook staat. Ik dacht altijd dat er al gigantisch veel op Flickr stond, maar blijkbaar heeft Facebook nog veel meer foto’s. (via Twitter)

– Hier kwam Viktor Baltus mee aan voor als ik mij zou vervelen. Nu doe ik dat niet snel maar dit werkte toch wel erg verslavend. Draw a StickMan. Tof. (via Twitter)

– De link tussen tulpen, Nederlanders en schilderkunst. (via Trendbeheer kort)

John Cage heeft ooit een stuk muziek voor Marcel Duchamp gecomponeerd. Heel mooi stuk.

– Zo dus…

– Arme hond;

– Met je Vespa in een skatepark. Ik zou het niet doen.

– Zo moet je je opening dus NIET aankondigen!

– Inzendingen zijn van harte welkom! Tot volgende week!