wilde ideeën en leesvoer (47)

De updates van afgelopen week. – Het was pasen… zonder paashaas deze keer? – Als we het dan toch hebben over religies, een vergelijkend warenonderzoek… – En om weer iets […]

De updates van afgelopen week.

– Het was pasen… zonder paashaas deze keer?

– Als we het dan toch hebben over religies, een vergelijkend warenonderzoek…

– En om weer iets meer lichtvoetig te worden, Pink Fluffy Unicorns Dancing On Rainbows, de titel alleen al.

 

– Nog meer ongein, de Nyan-kat. Hoe lang houden mensen het vol?

Het is de schuld van Pieter Brueghel dat we bij het woord heks denken aan een figuur op een bezemsteel. Omdat er behoefte was aan een duidelijk heksenbeeld werd Brueghel gevraagd een signalement ervoor te maken. Dus zo wist iedereen dat een vrouw op een bezem geen gewoon iemand was.

– Iets serieuzere zaken, Lex ter Braak over kunstopvattingen en waarom het goed is om niet alleen met het gevoel naar kunst te kijken.

En in de Groene Amsterdammer een andere tekst over kunst en hoe we ermee omgaan. Ook de moeite waard om te lezen.

Na alle bezuinigingen lijken ook academies er straks aan te moeten geloven. Misschien dan toch Duitse taferelen in Nederland?

In Avigion is het werk ‘Piss Christ’ van Andres Serrano aangevallen door christelijken. Toch opmerkelijk dat er mensen na al die jaren, het beeld komt uit 1987, nog steeds opgewonden kunnen raken van een crucifix in een bak met urine op een foto.

– Nog meer vandalisme, de Sagrada Familia werd in brand gezet. Althans, er werd een poging gedaan. De schade lijkt beperkt.

In Amerika hebben de musea ook last van de economische crisis, een hoop gedwongen ontslagen etc. Maar opmerkelijk genoeg stijgen de bezoekersaantallen wel.

– Het Van Gogh Museum koopt twee werken van Pissarro om ontbrekende schakel in de kleurontwikkeling van Van Goghs oeuvre aan te duiden. Pisarro bleek namelijk goed bevriend te zijn met Theo (de broer van Vincent).

Museum Salzburg moet een waardevolle Klimt teruggeven aan erfgenaam van oorspronkelijke eigenaar. Krijgt het museum als dank wel mooi een restauratie ter waarde van 1.3 miljoen terug.

Space Invader, als je het ziet weet je wel welk werk erbij hoort, werd vrijdag 15 april 2011 gearresteerd vlakbij MOCA Los Angeles voor het maken van illegale kunst. De politie spotte de kunstenaar met tegels en een emmer gevuld met cement. Hij is nu vrij, maar het onderzoek blijft lopen, want volgens een woordvoerder van de politie, let op, “zijn er meerdere mozaïeken ontdekt die vermoedelijk van zijn hand zijn.” Zo veel mozaïekmakende graffiti-artiesten zijn er ook niet, dunkt me.

– Meer straatnieuws, de twee kussende politieagenten van Banksy worden verkocht.

Twee Vlaamse topfiguren (Zeno X en invloedrijke verzamelaar) over de kunstwereld.

– 15 seconden gratis wereldfaam in het Stedelijk. Dat doe je hier

– Seconds from disaster…

– Beatboxende cellist, mooi.

– De kracht van woorden… Prachtige afsluiter voor deze week.