Het nieuws van de afgelopen twee weken met een hoop artikelen die verplichte kost zijn. (sorry, het was weer eens druk in het atelier dus vandaar met enige vertraging)
- 28 manieren om de kunstwereld (en de gewone wereld) te verbeteren.
- Must read interview met Adam Curtis (Hypernormalisation nog niet gezien? hier te zien)
- Saterische Trump-foto’s zorgen mogelijk voor vervolging van kunstenaar Alison Jackson
- Musea en de kunsten in het algemeen zouden te veel drempels opleggen voor de niet blanke hoog opgeleide man (hier bij Cultuurpers, en later die week hier Steven ten Thije). Kanttekeningen konden niet uitblijven, hier en hier. Zoals de culturele zelfcensuur en het feit dat kunst een Westerse uitvinding is naar het feit dat lager opgeleiden vaak de cognitieve functies ontbreekt (het graag de wereld klein houden en daarmee het inlevingsvermogen ontberen om kunst te begrijpen), terwijl de illusie gewekt wordt dat de kunsten en musea bewust drempels opwerpen.
- Helen Marten wint Turner prijs (haar inspiratiebronnen vind je hier), Taocheng Wang wint Volkskrant Beeldende Kust Prijs, en Anton Dautzenberg wint de Art of Impact Award. (Met over die laatste hier de nodige kanttekeningen)
- Kunstinitaitief de Appel wordt weer nomadisch nadat het door interne crisis en bezuinigingen de huur van het huidige pand niet meer kan opbrengen. Ondertussen zoekt de huidige directeur publiekelijk naar oplossingen.
- De Vleeshal in Middelburg lijkt toch gered te worden.
- En dan toch geen Guggenheim in Helsinki.
- De honorariumrichtlijn voor kunstenaars komt er aan…
- Mondriaan wilde graag trouwen met Lily Bles die op dat moment 19 jaar oud was, en veertig jaar jonger. Elders dook afgelopen week een nieuwe tot dusver onbekende aquarel op van Mondriaan.
- Nieuwe tekening van Da Vinci opgedoken bij een gepensioneerde arts in Frankrijk.
- Kunstenaar weigert zelfmoordscene-werk uit een etalage te halen in de binnenstad van Haarlem. (Het overbekende individuele ‘vrije expressie’ en ‘dit is censuur’ argument zijn al gevallen)
- Open Call voor videowerk bij Greylight projects.
- Kunstenaars hebben steeds meer te danken aan de robotica en special effects uit Hollywood. Wie heeft dan nog de creatieve regie?
- Met alle robotronica in kunstwerken gebeurt het steeds vaker dat ze defect tentoongesteld worden. Een probleem want de batterijen vervangen schijnt vaak lastig te zijn.
- Of de percentages kloppen betwijfel ik… maar toch:
- Dit klopt natuurlijk wel allemaal…
Laat een reactie achter;