Het nieuws van de afgelopen week:
- Het is bijna onvoorstelbaar, maar er is een rechtszaak tussen de Qutar familie en Gagosian (de ene één van de belangrijkste verzamelaars, de andere de belangrijkste galerie ter wereld) over wie de eigenaar is van een sculptuur van Picasso. Pijnlijk, want Gagosian zou het werk al verder verkocht hebben nadat hij het van de familie kocht. Het beeld staat nu in een tentoonstelling van het Moma. Waar het daarna heen gaat is dus nog even afwachten.
- Die andere rechtszaak, die van Danh Vo vs Kreuk blijkt nu grote gevolgen te hebben voor The Vincent Award van het Haagse Gemeentemuseum, kunstenaars boycotten het geheel.
- Waarom het Rijksmuseum beter zou kunnen sluiten. Een lezenswaardig artikel dat verder gaat dan de titel doet vermoeden.
- PARK, het kunstplatform in Tilburg is inmiddels al weer 2,5 jaar oud en dat wordt gevierd met een boek.
- De Theodora Niemeijer prijs voor beginnende vrouwelijke kunstenaars, aanmelden en meer info hier.
- Uitgebreid interview met Ellsworth Kelly
- Een hele rel in Engeland, kunstenares krijgt €20.000,- voor een project waarbij ze in Glasgow blijft. Dat doen de mensen in Glasgow ook is het weerwoord. Er is echter meer aan de hand.
- 15 cartoons die de loop van de geschiedenis veranderden.
- Orlan klaagt Lady Gaga wederom aan voor inbreuk auteursrecht.
- Aap krijgt toch geen auteursrechten.
- 8,3 miljoen museumbezoeken met de museumjaarkaart.
Kunstenaars boycotten Gemeentemuseum Den Haag
Drie internationale kunstenaars boycotten het Gemeentemuseum in Den Haag, vanwege de betrokkenheid van het museum in het conflict tussen kunstenaar Danh Vo en verzamelaar Bert Kreuk. De Iraanse Nairy Baghramian heeft zich teruggetrokken als genomineerde voor de prestigieuze Vincent Award, die door het museum wordt georganiseerd voor de Broere Stichting. Het duo Elmgreen & Dragset uit Berlijn heeft geweigerd om met het museum samen te werken in een project.
(Lees ook: De zaak Kreuk versus Danh Vo)
Actieve rol
In een verklaring stelt Baghramian dat „gebaseerd op mijn inzichten het veilig is om te zeggen dat het museum geen neutrale positie heeft ingenomen in de private confrontatie tussen de twee partijen, maar juist een actieve rol in het juridische dispuut heeft gespeeld en zich zelfs tegen de kunstenaar heeft opgesteld die uitgenodigd was om in het museum te exposeren”, schrijft ze.
„Dat maakt deze hele situatie precair voor mij en ik voel me er als kunstenaar door verzwakt in de context van institutionele representatie.”
Het Gemeentemuseum stelt dat het geen partij is geweest in het geschil tussen Danh Vo en Bert Kreuk maar alleen gehoor heeft gegeven aan de oproep van de rechter om onder ede te getuigen. „Van getuige zijn we nu beklaagde geworden”, zegt directeur Benno Tempel. „Het is spijtig dat er nu een aantal kunstenaars blijkt te zijn dat niet met ons wil samenwerken.” Een andere genomineerde, Jutta Koether, heeft zich vanwege privéomstandigheden teruggetrokken.
(Lees ook: Kunstenaar Danh Vo schikt met verzamelaar Bert Kreuk)
Het Gemeentemuseum, dat werken van Kreuk in bruikleen heeft, bood de verzamelaar in 2013 de gelegenheid een overzichtstentoonstelling te maken. Daarvoor wilde Kreuk een nieuw, groot werk laten maken door Vo. Over de afspraken die gemaakt zijn tijdens een bezoek van Kreuk, Vo en zijn galeriehouder aan het museum ontstond een geschil dat voor de rechter werd uitgevochten. Directeur Tempel en een conservator traden op als getuige. Vorige maand werd het conflict geschikt, hoewel beide partijen weer verschillende lezingen gaven van de schikking.
Dertig seconden
In een artikel op website Artnet zei kunstenaar Michael Elmgreen donderdagavond dat hij slechts dertig seconden nodig had om te besluiten niet mee te doen aan een project van het Gemeentemuseum. „Een private partij heeft het museum in zijn zak”, zegt hij. „Daar is in een zwaar door de overheid gesubsidieerd land als Holland geen reden voor”, stelt hij op Artnet. In een email aan NRC schrijven Elmgreen&Dragset dat “we nooit zullen werken met instituties die onze kunstenaarsvrienden op een slechte manier hebben behandeld. Dat is een heel simpele en duidelijke reden.”
(Lees ook: Danh Vo: ‘Rechter en Kreuk amputeerden mijn kunst’)
Tempel zegt het te betreuren dat kunstenaars die geen partij zijn in het geschil niet met hem erover willen praten. „Van Elmgreen hoor ik nu pas waarom zij niet op ons verzoek zijn ingegaan, op mails hebben we nooit een antwoord gekregen”, zegt hij. „Baghramian uitte haar twijfels al bij de nominatie eind november. Ik heb haar uitgenodigd om in een gesprek onze positie uit te leggen, maar zij koos ervoor alleen via de mail te corresponderen. Dat is toch lastiger.”
(Lees ook: Kreuk: ‘Ik ben nu Vo’s inspiratie’)
Tempel zegt het te begrijpen als vrienden van Danh Vo niet met het museum willen samenwerken om emotionele redenen. „Maar maak het niet politiek. Wij hebben in een rechtszaak alleen maar aan onze plicht voldaan door vragen van partijen te beantwoorden.”
Nrc.nl, 8 januari 2016 , Daan van Lent & Claudia Kammer
@S, Dank voor de toevoegingen en verdere woord en weer-woord.
Nu je een paar maanden naar Antwerpen gaat. Hoe ga je dat aanpakken met Lost-Painters? Krijgt de website een Belgische periode en doe je verslag van bezoeken aan galeries en musea bij onze Zuiderburen? (Lijkt me best leuk om te lezen wat de kunstminnende Belgen in hu galeries tonen 😉 ).
@Paul, Bepaalde delen van Nederland zijn aanzienlijk dichterbij dan vanuit Maastricht ;). Als vanzelfsprekend zal ik ook hier in Antwerpen galeries en musea bezoeken en allicht komt daar iets van hier voorbij. Daarnaast blijf ik ook gewoon in Nederland actief :).