Het nieuws van de afgelopen week;
– Waarom galleries zo weinig geld verdienen? Interessante suggesties naar aanleiding van uitgebreid onderzoek. Al betwijfel ik of er veel kunstenaars zijn die er blij mee zullen zijn als er gevolg wordt gegeven aan deze resultaten.
– Kunstenaars in Duitsland “Nazis eten stiekem falafel” als reactie op anti-vluchtelingen sfeer.
– In Rusland wist een kunstenaar zijn ondervrager tot ontslag te spreken en vervolgens tot zijn advocaat om te scholen. (nouja, bijna dan.)
– De kunstbeurs voor kunstenaars Art in Redlight rond de jaarwisseling veranderd in This Art Fair.
– Interview met Elsworth Kelly over het begin van zijn carrière.
– Waarom we nog steeds kunst proberen te maken na het ultieme meesterwerk ‘Rust in Peace’ van Megadeth? Goede vraag.
– Suffe titels van klassieke schilderijen worden een beetje opgepimpt tot clickbait, bij OldMastersBuzzFeed.
Bij Basquiat speelde zijn ‘being Black’ een hoofdrol, veel meer dan ArtNews (niet) vertelt.
@Henkjan, Dat zal zeker aanvankelijk een rol gespeeld hebben. Het is alleen de vraag of dat nu nog steeds zo is.
Het is nu nog steeds zo, zie het nieuws: oplaaiende rassenstrijd. De VS zijn nog steeds primair een raciaal opge-verdeeld land. Kom net op de Wikipedia-pagina van Molly Crabapple, vandaar. Eerste zin: geboren als dieendie, daarendaar, en dan. Tweede zin: “Her mother is Jewish and worked as an artist. Her father is Puerto Rican and an academic.” De ‘hogere’ kunstwereld is er nogal wit, en ook Joods. Alles in de VS berust op segregatie, nog steeds. Racisme is dan nooit ver weg.
Aanvulling. Waarom Basquiat in de VS nog steeds moeilijk ligt: in deze korte video tekent Molly Crabapple het endemische racisme haarscherp en kleurrijk uit. https://www.youtube.com/watch?v=r4e_djVSag4
interessante suggesties naar aanleiding van uitgebreid onderzoek. Al betwijfel ik of er veel kunstenaars zijn die er blij mee zullen zijn als er gevolg wordt gegeven aan deze resultaten.
dank voor dit stuk, Niek.
Welke suggestie is volgens jou wel en welke niet goed?
groet,
frank
@Frank,
Natuurlijk is het moeilijk om uitspraken te doen hier op basis van een samenvatting maar zal proberen hier inhoudelijk te reageren. Als ik het boek gelezen heb kom ik er misschien nog eens bij je op terug.
Het is belangrijk dat het onderzoek is gedaan onder galeries uit waarschijnlijk hoofdzakelijk New York, Berlijn en Londen. Dat zijn elk grote steden met dure locaties. Dat galleries in die dure buurten willen gaan zitten is goed voor hun prestige, maar is tevens een mogelijk onnodig grote kostenpost. Dat er de suggestie is om en masse naar goedkopere locaties te verhuizen lijkt me dan ook heel logisch. In Nederland is het onderscheid van de kosten van de locaties minder groot dan in die steden. Dus die suggestie lijkt me minder praktisch toepasbaar.
De andere suggesties zijn algemener toepasbaar, denk hierbij allereerst aan het serieuzer uitbetalen van personeel (inclusief de galeriehouder). Zijn redenatie daarin is dat mensen die beter betaald worden, meer presteren. Dat schijnt ook in het algemeen zo te zijn. Ik zie dan ook niet in waarom dat advies hier niet op te volgen zou zijn.
De suggestie om 70/30 te doen ipv 50/50 zal bij veel kunstenaars aanvankelijk op weerstand duiden. Maar hier moet de kanttekening gemaakt worden dat de galeries waar het hier om gaat ook de productie- en transportkosten verzorgen. Dat is in Nederland lang niet altijd het geval. Dat zou betekenen dat de kunstenaar dus reeds in zijn onkosten voorzien is en vervolgens 30% winst krijgt daarbovenop. Nu moet hij nog van die 50% eerst zijn eigen onkosten aftrekken. Tekenaars en schilders uitgezonderd betekend dat voor de meeste kunstenaars uiteindelijk allicht meer winst dan nu. Toch zou ik graag zijn boek lezen om de data te checken vanuit het standpunt van een kunstenaar hoe dit precies zit.
De suggestie dat iedereen te veel van het zelfde verkoopt is ook een punt van aandacht al zou ik niet weten hoe dit in de praktijk op te lossen. Hoe boor je een bredere markt aan vanuit de hedendaagse kunst? Natuurlijk kun je richting handel gaan, maar ik betwijfel of dat een daadwerkelijke verbreding oplevert. Logischer zou het zijn om ook richting de kunstboek- of muziekindustrie te kijken.
Tenslotte wordt nog even de totale onkunde vanuit de marketinghoek aangekaart. Dit is moeilijk te duiden vanuit data maar ben het met hem eens dat de meeste galeries er absoluut geen kaas van hebben gegeten. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik wel zeggen dat er in Nederland ook slechts een handvol galleries zijn die dat echt op orde hebben. Het inhuren van een marketeer kan daarvoor de oplossing zijn, maar die begrijpen vaak het fundament van de kunstmarkt niet waardoor er ook weer enorme blunders ontstaan. Afijn, lastig verhaal. Misschien moet ik maar eens een marketingbedrijf beginnen voor galeries ;).
Tot zover.
@Henkjan,
Zoals je weet ben ik niet bekend met de situatie in de VS, en lijkt mij de Youtube waar je naar verwijst neigen naar propaganda (hoe goed ook bedoelt).
Toch vraag ik mij af of racisme in een land met een zwarte president nog wel zo valide is dat een afro-amerikaanse kunstheld nog steeds niet aangekocht kan worden door musea.