Wilde ideeën en leesvoer (248+249)

Ondanks het feit dat ik er zelf de afgelopen twee weken bar weinig van mee had gekregen omdat ik met andere dingen bezig was, was er weer van alles gebeurt aan kunstzinnige nieuwsberichten.

Rob van Koningsbruggen mag het Stedelijk niet meer in omdat hij gedreigd zou hebben tegen schilderijen aan te plassen.  Kunstbeeld intervieuwde hem, het lijkt me een storm in een glas water.

Vals schilderij werd verkocht met vals geld aan een neppe sjeik. Leuke anekdote en instant karma.

Musea lenen onderling steeds vaker kunst uit. Goed nieuws want dat betekend dat er minder continue in de depots blijft hangen (hopelijk).

Het werk Origin du Monde is rede tot rechtzaak van de Franse staat versus Facebook. Facebook vindt dat het niet kan worden aangeklaagd vanuit Frankrijk, het land vind van wel. De account van een docent werd geblokkeerd door Facebook nadat de leeraar het werk op zijn wall had geplaatst. Het onderscheid tussen kunst en pornografie blijft problematisch. Kunstcriticus Jerry Saltz is ook van Facebook afgeschopt, of dat ook iets te maken heeft met Origin du Monde is niet bekend.

Volgens de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid zou cultuurbeleid niet moeten worden bepaald op basis van economische redenen, maar op “culturele waarde”. Dat klinkt als een heel goed idee, maar wie gaat in hemelsnaam bepalen wat die culturele waarde dan wel precies inhoudt? (Ik heb de hele publicatie nog niet gelezen maar ben benieuwd wat er precies instaat).

De longlist van de Prix de Rome van dit jaar is bekend gemaakt. Naast de voordrachten van de scouts mochten mensen zich ook door derden laten voordragen. Dat is dan ook veelvuldig gedaan, 28 kunstenaars zijn voorgedragen, 34 mensen nomineerden zichzelf. Dat komt de lijst als geheel ten goede maar je vraagt je wel af waarom deze lijst dan nog met zoveel tromgeroffel bekend wordt gemaakt. De volgende keer is deze vast nog veel langer en dan vraag ik me ook af waarvoor de scouts nog van belang zijn. Wel komt het de veelzijdigheid van de lijst ten goede en het is te hopen dat deze ook haar afspiegeling vind in de shortlist.

Landschap van Van Gogh op papier, hij spaarde zijn canvas op totdat Gaugain er eindelijk was.

Studioporn…