Wilde ideeën en leesvoer (235)

Het nieuws van de afgelopen week;

– Volgens dit bericht van de Telegraaf wil de VVD graag de excuses ontvangen van de cultuursector vanwege de mars der beschaving etc, want ondanks de bezuinigingen lijkt het allemaal juist heel erg goed te gaan. Echter lijkt het goede nieuws een kwestie van perceptie, verdere nuancering werd opgezocht door de Cultuurpers die met vijf redenen kwam waarom het helemaal niet zo goed gaat met de cultuursector (correctie, zes redenen).

– Rotterdam krijgt dus ballen op het station, maar vergeet de stad niet haar roestige Naum Gabo?  Bewoners van Rotterdam blijken sowieso al niet zo heel blij te zijn met haar ballen. Misschien beter om de Gabo misschien naar het station te verplaatsen? Ach, zo origineel bleken die ballen toch niet te zijn.

Afgelopen week werden de eerste resultaten van het honorarium onderzoek gepubliceerd.

Het zal je maar gebeuren, een kunstwerk van een miljoen euro in de trein laten liggen. Natuurlijk is het werk dan vervolgens spoorloos verdwenen.

Ook bijna verdwenen, het Rob Scholte museum uit Den Helder, jammer.

Opmerkelijk, het werk van Henk Helmantel wordt aangekocht door het Groninger Museum. Dat is jaren niet gebeurt en nu ineens wel.

– Ook opmerkelijk, Geer en Goor vanaf nu hoogtepunten van de Nederlandse cultuur volgens universiteit.

De genomineerden van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs zijn bekend gemaakt; Sander Breure en Witte van Hulzen, Dina Danish, Levi van Veluw, Koen Taselaar en Bram De Jonghe.

Videokunstenaar Duncan Campbell heeft de Britse Turner Prize gewonnen.

Hoe kunstenaars eten…

Interview met Tony Oursler.

Uitgebreid gesprek met Peter Doig.