Wilde ideeën en leesvoer (231)

Het nieuws van de afgelopen week (sinds afgelopen donderdag om precies te zijn);

België bezuinigd buitenproportioneel op de nationale (federale) kunstinstellingen, zeker als je het vergelijkt met de regionale bezuinigingen. Sowieso lijkt het te rommelen in Vlaanderen, waar het er op lijkt dat kritischere instellingen harder aangepakt gaan worden.

Het Stedelijk Museum ten tijde van de oorlog.

Interview met Beatrix Ruf over haar aankomende beleid bij het Stedelijk.

Interview met Frank Auerbach.

Alles weten over Daan van Golden? Hier een archief met informatie.

Cartoonist moet cartoon rectificeren. Dat klinkt een beetje als inperking van de artistieke vrijheid.

– De Willem De Kooning Academie is in het nieuws, studenten hebben bedacht dat het leuk was om half Schiedam een brief te geven waarin vermeld wordt dat hun buurt wordt platgelegd om plaats te maken voor een nieuw havengebied. Uiteraard zijn ze daar in Schiedam not amused.

Bepaalde partijen vinden dat de gemeente Eindhoven haar begroting sluitend moet maken door werken uit de collectie van het Abbe te verkopen. Aan wie en wat dat dan moet opleveren, daar is duidelijk nog niet over nagedacht.

– De urinoir ready-made van Duchamp, blijkt iets meer ready-made te zijn dan zou mogen. We noemen het ook wel plagiaat geloof ik.

Den Helder krijgt een uniek museum, voor niets. Alleen of ze het willen hebben, daar lijkt wat onduidelijkheid over te bestaan.

Galerie uit Velp deelt stimuleringsprijs van €10.000,- uit aan jong talent, deze eerste editie gaat naar Mariska de Groot.

– Complex fenomeen kan worden teruggevonden in werken van Vincent van Gogh: