Wilde ideeën en leesvoer (224)

Het kunstzinnige (en soms wat minder kunstzinnig) nieuws van de afgelopen week;

– De rel op het gebied van de kunstwereld van de afgelopen week. Bert Kreuk (van die ene tentoonstelling in het gemeentemuseum) daagt kunstenaar Danh Vo voor de rechter wegens reputatieschade. De juridische tekst in het Nederlands lees je hier. De reactie vanuit de galerie (en dus de kunstenaar) en vervolgens weer een reactie vanuit Kreuk lees je hier. Een andere interpretatie lees je hier.

– Ondertussen gaat de beerput bij het Wereldmuseum steeds verder open. Opvallend detail is dat de Vrienden van het museum voor miljoenen aan kunst geveild hebben, maar dat geld op miraculeuze wijze verdween. Ook dat Bremer niet alleen de directeur van het museum is, maar ook die van de Vrienden. Ondertussen is de supervisor die de aankomende verkoop zou moeten leiden, ook degene die des tijds bij de verkoop van de Marlene Dumas betrokken was en dus zeker geen smetvrije reputatie heeft.

Hoe de broedplaats een excuus werd voor stedelijke ontwikkeling. En dus ook, wat blijft er van de creatieve broedplaats over los van die zienswijze.

Als Brussel het nieuwe Berlijn wil worden, of een grote speler binnen de wereldwijde cultuursteden heeft ze een probleem. Er is te weinig ruimte om al die kunstenaars te huisvesten en aan het werk te houden.

Prada Marfa mag blijven staan en veranderd in een museum.

Miley Cyrus maakt kunst. Of nouja, ze lijmt dingen op dingen als ze stoned is.

In minder dan 6 minuten legt Alain de Botton uit waar kunst voor is. Dan weet je dat.