Wilde ideeën en leesvoer (222)

Bij het magische getal van 222 weken nieuwsberichten, wat al weer meer dan vier jaar is, ook hier weer een lading nieuws en leesvoer;

– Het goede nieuws was dat het ministerie van Cultuur wel 8 miljoen extra wil gaan besteden aan talentontwikkeling. Dat klinkt als een positieve beweging maar uiteindelijk blijkt het toch vies tegen te vallen wat dat precies inhoudt. Daarbij wordt niet alleen kunst genoemd maar wordt er geduid op de creatieve industrie. We weten al langer dat dat in politiek jargon een nogal breed begrip is die zich uitstrekt naar de toegepaste kunsten.

Ondertussen bepleit Melle Daamen (van de Raad voor Cultuur) voor een trechtermodel in plaats van de piramide vorm waarin er nu wordt gehandeld. Dat is iets om over na te denken. Daarnaast nog enkele andere oplossingen voor de kunstencrisis.

In België weten ze in elk geval dat ze het Nederlandse scenario niet willen “Dat zal hier niet gebeuren”.

Bij de Biennale van Sao Paulo wilden de kunstenaars dat de staat Israel geschrapt zou worden van de fondsen, dat is inmiddels keurig gebeurt.

De Paviljoens van Almere krijgen een nieuwe bestemming bij Amersfoort met als invulling wederom iets met cultuur. (Wat precies is mij niet helemaal duidelijk)

– Waarom conceptuele kunstenaars schilderen? Omdat het een goed idee is natuurlijk. Zeer de moeite waard!

Het impressionisme werd geboren op 13 november 1872, om 07.35 uur ’s ochtends. Weten we dat ook weer.

– Genomineerden Dolf Henkes Prijs 2014 bekend; Silvia B., Esther Kokmeijer, Ewoud van Rijn, Lidwien van de Ven.

– Michaël Borremans, na de kritiek toch in Tel Aviv: “Ik ben kunstenaar, geen wereldverbeteraar”

– Geen idee hoe ik er op kwam, een lange karakterschets van Clement Greenberg die het lezen waard is.

LOVE beeld in Ulft mag niet, wat niet vreemd is want Indiana gaf geen toestemming. Het €50.000,- kostende beeld wordt dus vernietigd