wilde ideeën en leesvoer (22)

Deze week was er weer veel nieuws dat de moeite waard is. Vooral op literatuur gebied; – Want Harry is overleden. Niet Potter maar Mulisch is niet meer. Jammer. – […]

Deze week was er weer veel nieuws dat de moeite waard is.

Vooral op literatuur gebied;

– Want Harry is overleden. Niet Potter maar Mulisch is niet meer. Jammer.

– Ramsey Nasr schrijft gedicht over het nieuwe kabinet dat hij scherp veroordeelt en daar bij P&W nog scherper over is. Misschien moet hij de politiek in in plaats van dichten?

– Ga je zelf een boek uitbrengen. Doe dat dan in het lettertype Comic Sans want dan maakt het blijkbaar meer indruk op mensen. Hoe onleesbaarder de tekst, hoe beter het onthouden wordt.

– Niet literatuur nieuws was er natuurlijk ook genoeg. Bijvoorbeeld dat Idols overbodig wordt. Want nu kan iedere platenmaatschappij zijn eigen zangeresje gewoon bestellen. Met alles er op en er aan. Het gaat om onderstaand model dat nog kleine aanpassingen nodig heeft zoals de handen. Maar dan gebruiksklaar is.

– De alternatieve Nobelprijzen zijn er uit. Veelal belachelijke en komische onderzoeken die toch erg relevante resultaten blijken te hebben. Zoals dat achtbaanritjes goed zijn voor mensen met astma.

Deze week ook weer bekende vervalsingen door de mand gevallen. Alleen dit keer een wel erg groot aantal in 1 keer; 130 stuks. Maar ook musea hebben zich schuldig gemaakt aan het maken van niet echte maar wel legale kopieën. Of in elk geval een vreemd verhaal over de dozen van Warhol. Daar tegenover staat ook een restauratie van een kruis dat toch ineens een heuse Giotto blijkt te zijn. Dat is toch wel een erg mooie afsluiter naar 8 jaar zorgvuldig restaureren. Tussen Kunst en Kitsch hebben ze ook een mooie nieuwe vondst, het duurste schilderij daar ooit. Die komt op naam van Joost van Geel en kost een 100.000 euro. Maar, hoe weet iemand hoe dat zit met die Vincent van Gogh die er ooit gevonden is? Of was dat geen schilderij?

– Zo zouden ze de straatverlichting overal moeten doen, stukken gezelliger: (via 5uur)

– Wij zijn allemaal vrouwen. Volgens de Volkskrant hebben we in elk geval erg vrouwelijke trekjes hier.

Anselm Kiefer was uitgebreid bij Het Uur van de Wolf. Dus nu hier kijkvoer voor de rest van de zondag.

– Nog meer kijkvoer, Navid Nuur met Bart Rutter (conservator van het Stedelijk). Bart is af en toe verschrikkelijk flauw en onnozel maar er worden best zinnige dingen gemeld.

– Dan nog meer kijkvoer want veel oude audiovisuele klassiekers, filmisch erfgoed noemen ze het zelfs, worden digitaal omgezet en bereikbaar gemaakt.

– Ook is er deze week weer genoeg politiek geneuzel behalve dat van Nasr. In de Volkskrant een opiniestuk waarom de overheid zich inderdaad moet wegtrekken uit de kunst. Daar is inderdaad wel wat voor te zeggen. In Zweden blijken de rechtse partijen daar overigens nog veel dramatischer en dogmatischer te denken over kunst. Dus het valt hier allemaal nog wel mee in Nederland. Over heel Europa worden de bezuinigingen door de sector stevig bekritiseerd en wordt er dus geprotesteerd. Er gebeurt dus nog van alles. Wel goed nieuws is dat de VVD toporkesten als het Metropole wel overeind gaat houden. Dat is een goede zaak want dat zijn internationale visitekaartjes. Die kun je niet voor een miljoen de prullenbak in gooien terwijl er genoeg rechtse hobbies zijn die aanzienlijk meer kosten (iets met een bal en twee goals). Of zijn die hobbies ook ineens links?

-Een mooie afsluiter voor deze week. Dit zie je alleen maar in films, maar het kan dus echt: