Ondanks het feit dat mijn eigen reports op het moment op komkommerstand staan is er deze week wel gewoon nieuws;
– Het Prado is maar liefst 885 kunstwerken kwijt. Dan vraag je je toch ook af hoeveel er wel niet ligt weg te schimmelen in het depot?
– Egbert Dommering over waarom de Zomerexpo van het Gemeentemuseum misschien toch niet zo’n heel goed idee is. Raak stuk.
– Over het leven van een kunstenaars assistent en of dat de moeite waard is.
– “There’s no diploma in the world that declares you as an artist—it’s not like becoming a doctor.” Aldus Kara Walker die daarmee ook direct de betekenis van al die masters en bachelors of fine art diploma’s duidelijk maakt, die is er dus niet.
– Nicki Minaj kent haar kunstklassiekers en past daar prima bij.
Evert Dommering lijkt een raak stuk te hebben geschreven maar zou er beter aan hebben gedaan niet alleen vanuit de luie tv stoel te oordelen maar toch minstens even in het echt te gaan kijken wat die selectie nou heeft opgeleverd. Want in het echt blijkt dat er een aardige selectie met verrassend werk uit is gekomen. Niet waanzinnig spectaculair maar toch regelmatig het aanzien waard. Al die klassieke landschapsschilders waar vernieuwing een onbekend woord is of navelstaarders die niet verder kijken dan hun eigen werk vallen in de eerste ronde meestal al af. De ‘volksjury’ bestond oa uit kunstenaars, galeristen kunst geïnteresseerden en tentoonstellingsmakers. Een man of tien sterk steken ze keer op keer de hand op als de werken die langskomen in zekere mate bevallen. Geen discussie, geen vriendjespolitiek (wat je bij het fonds toch af en toe ziet) maar puur een keuze op het werk wat langskomt. Natuurlijk is deze inschrijving niet aansprekend voor academieverlaters of de echte gevestigde kunstenaar. Waarom zouden ze? De kunstwereld ligt in principe voor hen open. Je ziet dan ook een grote instroom van tweede generatie kunstenaars, gelukzoekers (romantici) of herintreders. Maar kwaliteit laat zich toch onderscheiden. Misschien moet je het de middenklasse kwaliteit noemen. Daar is niets mis mee. Ook daar zit vernieuwing maar op een ander niveau. De nieuwerwetse stapelaars van schilderijen of doordachte projectbeschrijving maken idd geen kans maar schrijf deze ‘middenklasse’ die over is gebleven na de selectie niet zomaar af. Ga op zn minst kijken voordat je oordeelt aan de hand van alleen een voor het grote publiek bestemd tv programma en een website. De presentatie in het museum valt alleszins mee.
@Bianca,
Je zegt het eigenlijk zelf al, het is hoofdzakelijk middenklasse kwaliteit die er zich toont het zijn welwillende amateurs of instroming. Daar is weinig mis mee. Alleen dat zijn niet de doelstellingen van de Zomerexpo meen ik, die pretendeert de grens tussen de amateur en de professional (bij gebrek aan een passendere term maar we weten wat we bedoelen) te slechten. Om tot die vraagstelling (en andere) te komen hoef je de tentoonstelling niet te bezoeken.
De Zomerexpo is een sympathiek idee, maar ik zou me er niet voor aanmelden. (En daarbij, was er recent niet een discussie over het betalen van kunstenaars door musea? Hier is het andersom en moet je als kunstenaar betalen!).