Wilde ideeën en leesvoer (214)

Het nieuws van de afgelopen week; – Alle eindexamen beeldverslagen tot dusver (KABK Den Haag en PietZwart zijn pas vanaf dit weekend te zien) op een rij; Rietveld Amsterdam Willem de Kooning Rotterdam […]

Het nieuws van de afgelopen week;

– Alle eindexamen beeldverslagen tot dusver (KABK Den Haag en PietZwart zijn pas vanaf dit weekend te zien) op een rij;

Voor de recent afgestudeerden een aanrader, het gratis te downloaden boek “How to make your life as an Artist”. Must read ook voor de gene die al wat langer bezig zijn.

Sachi Miyachi wint de Theodora Niemeijer prijs (voor een vrouwlijke jonge kunstenaar) 2014 en Kim van Norren de Sieger White voor kunstenaars onder de 35 uit de regio Oost-Nederland. Het is de dames in beide gevallen van harte gegund. 

– Overigens, als we het dan toch hebben over al die fases van je carriere: “De oppervlakkigheid van een kunstprijs”. Wie geen prijs wint is niet direct af geschreven (de geschiedenis bewijst veelal het tegendeel).

Over het voortbestaan van kunstinitiatieven en waarom je ze niet zou moeten redden of juist wel. Must read voor ieder die bij een initiatief betrokken is.

herman de vries gaat naar de Biënnale van Venetië. Het was niet de meest voor de hand liggende keuze, Erik van Lieshout of Rineke Dijkstra zijn op dit moment veel bekender etc. Toch is het juist daarom lef om een kunstenaar op hoge leeftijd die door sommigen al bijna vergeten was weer even helemaal centraal te stellen. Goede timing want de kunstenaar is dus al op leeftijd en een latere editie maakt hij misschien niet meer mee maar ook omdat de laatste jaren staat Zero kunst weer in de belangstelling waar hij bij hoort. Het zou dus zomaar het verschil kunnen maken. Respect voor de jury voor deze keuze.

De nominaties voor de AICA oorkonde zijn bekend. Opmerkelijk, ik heb ze allemaal bezocht maar alleen BAK en het Abbe met de collectiepresentatie wisten hier het blog te halen. De andere drie wisten mij om diverse redenen niet te overtuigen. (Maar zie ook het punt hierboven over de mythe van de kunstprijs).

Snapchat voor musea is heel leuk.

Over het opbouwen van Bad Thoughts in het Stedelijk.

Waarom getinte mensen niets met kunst hebben en dat zelf ook niet willen hebben. Heel interressant artikel wat ook meteen duidelijk maakt waarom het betrekken van allochtone bevolkingsgroepen bij kunst eigenlijk zinloos is. (Hoe vertaal je in hemelsnaam op een politiek correcte manier nu nog Black People?!)

Omdat Marina Abramovic blijkbaar geld te kort komt, kun je haar nu ook inhuren voor al je advertenties. (En ze maakt blijkbaar ook nog eens mensen uit Brazilië aan het huilen!)

– Het Stedelijk houdt van voetbal: