Wilde ideeën en leesvoer (211 & 212)

Omdat ik dus de afgelopen week in Basel was (ArtBasel, Volta, Liste, Solo & Scope), de nieuwsupdates van de afgelopen twee weken na pas hier;

– Voor wie het wil weten, zo maak je een Vermeer.

Het Mauritshuis gaat weer open. Na een verbouwing van 2 jaar hangt alles weer op zijn plek. Kunstbeeld was bij de preview, ik was natuurlijk in Basel.

PS Projectspace, kunstinitiatief van Jan van der Ploeg bestaat 15 jaar en viert dat met groot overzicht.

De plannen die Beatrix Ruf heeft met het Stedelijk. Ze mag me bellen voor haar idee om kunstenaars iets met de collectie te laten doen, dat lijkt me wel wat.

De RaboKunstzone gaat sluiten. Jammer.

De waarheid achter het werk Guernica van Picasso.

Onder een bekend werk van Picasso is een portret gevonden. Wie er op staat is nog onbekend.

Over het nut van schildertechniek voor de kunstschilder, van Philip Akkerman. (deel II is ook lezenswaardig)

Waarom al die abstracte schilderkunst hetzelfde lijkt?

… all this painting employs a similar vocabulary of smudges, stains, spray paint, flecks, spills, splotches, almost-monochromatic fields, silk-screening, or stenciling. Edge-to-edge, geometric, or biomorphic composition is de rigueur, as are irregular grids, lattice and moiré patterns, ovular shapes, and stripes, with maybe some collage. Many times, stretcher bars play a part. 

– Een van de redenen waarom al die schilderijen op elkaar lijken is geld, ArtRank (voorheen SellYouLater) geeft meer duiding en uitleg van hoe de markt op dat niveau functioneert.

– “In Nederland zijn we goed met het aankopen van lelijke kunst”.

De toekomst van de kunstkritiek zou liggen in de vorm. Ik betwijfel dat ten zeerste, bij de muziekkritiek of filmkritiek blijft de inkt (al dan niet digitaal) ook beter vertegenwoordigd dan YouTube filmpjes. De misvatting is, zoals wel vaker, dat de vorm het product bepaald. En zodoende blijf je achter “doelgroepen” aanlopen.

Luxe vliegreis van Daan Samson is kunst en zelfs bij GeenStijl vinden ze dat tof.

Banksy’s van Lego.

De eindexamenpresentaties beginnen deze dagen. Een handig overzicht vind je hier;

Eindexamen exposities overzicht 2014

Eindexamen exposities overzicht 2014