Wilde ideeën en leesvoer (209)

Het nieuws;

De grote verrassing van afgelopen week, het gaat slecht met de galeriewereld in Nederland. Het meest pijnlijke is nog wel te horen dat een derde van de ondervraagden minder dan €25.000,- omzet. Met een gemiddelde stal van ruim 10 kunstenaars betekend dat per kunstenaar een duizend euro per jaar aan inkomsten. Niet eens de helft weet €75.000,-  om te zetten waarmee de galerie dan ongeveer 2 kunstenaars in hun levensonderhoud (van ongeveer €20.000,-) zou kunnen voorzien. Volgens het Mondriaan Fonds is het gebruik van de KunstKoop regeling de afgelopen jaren echter stabiel gebleven. Meer cijfers vind je hier (wat doen de kopers) en hier (hoe gaat het precies met de galeries.)

De gemeentelijke bezuinigingen op cultuur (die volgens Bussemaker allemaal wel zouden meevallen), blijken toch niet mee te vallen. De slachting gaat voort.

George Knight merkt op dat in politiek conservatieve hoek in het buitenland wel een lans wordt gebroken voor kunst en cultuur als identiteit. Opmerkelijk dat de VVD en PVV met hun Nationalisme dat tot op heden juist niet gedaan hebben.

Platform BK reageert nu ook op de discussies rondom hang- en stagelden bij musea en komen zelfs met een concreet voorstel.

10301546_10152469415667679_6128948456178109329_n

Of kunst de grenzen van haar autonomie heeft bereikt.

Voor wie er in Amsterdam woont is er nu een interessante organisatie als je zo af en toe naar een museum wilt.

Hoe Waarheid een product werd, mooi essay bij De Correspondent.

Het overzicht Eindexamen Exposities 2014. Nog altijd niet helemaal volledig dus aanvullingen en correcties zijn welkom.

Het oor van Vincent van Gogh is tot leven gewekt.

Eenmaal in de hemel aangekomen raakte Jan Hoet slaags met de Ouden Meessters.

– Multiple choice:

download