Wilde ideeën en leesvoer (208)

Het nieuws van de afgelopen week;

Brabantse musea (Zoals het Van Abbemuseum en De Pont) doen in 2016 mee aan het Jeroen Bosch jaar.

– Onlangs werd de discussie omtrent honoaria voor kunstenaars bij museale projecten geopend door een blog van Birgit Donker. Toen er een stuk in de krant verscheen bij het NRC door Lucette ter Borg brak er een hell los onder instellingen. Het Van Abbe kwam met een op zijn zachtst gezegd onhandige reactie. In Engeland weten ze al wat daar gebeurt en wat de gevolgen zijn van het niet betalen van kunstenaars in tijde van armoede.

Museum de Fundatie zag haar bezoekcijfers de afgelopen jaren verdriedubbelen. Dat is de moeite waard.

Museumjaarkaart wordt het komend jaar 5 euro duurder, dat is omdat er ook steeds meer gebruik wordt gemaakt van de kaart. Dit jaar leverde de kaart voor musea het recordbedrag van 40 miljoen op. Het aantal bezoeken steeg met 28% en het aantal kaarthouders steeg met 18%.

Het Rijksmuseum koopt een dodenmasker van Han van Meegeren, maar gaat het waarschijnlijk nooit laten zien. Naast het tonen van objecten, bewaart het ook. Al vraag je je toch af of die depots tegenwoordig niet al vol genoeg liggen?

Orgie in hotelkamer blijkt kunstproject van Sandberg Instituut… ja ja…

Het eerste surrealistische werk van Dali ontdekt.

– Charlotte Köhler Prijzen toegekend aan Anouk Kruithof en Via Berlin. Zij mogen beiden €30.000,- bijschrijven op hun rekening.

Kort interview met Bill Viola over zijn ontwikkeling door de jaren heen.

– Het atelier van Joyce Pensato in de galerie;