Wilde ideeën en leesvoer (206)

Het nieuws van de afgelopen week; – Kunstenares Maria Lassnig is (op 94-jarige leeftijd) overleden en ook de Bredase kunstenaar Jaap de Vries (hij is 54 jaar geworden) is overleden. – Marianne Boesky […]

Het nieuws van de afgelopen week;

Kunstenares Maria Lassnig is (op 94-jarige leeftijd) overleden en ook de Bredase kunstenaar Jaap de Vries (hij is 54 jaar geworden) is overleden.

Marianne Boesky over haar manier van werken met de galerie door de jaren heen.

– De genomineerden van de Turner Prize zijn bekend gemaaktDuncan Campbell, James Richards, Ciara Phillips en Tris Vonna-Michell.

Werk van Wade Guyton beland op een veiling voor een belachelijk bedrag. Dus Guyton print voor de veiling nog een aantal van die werken erbij. Interessant wat dit zal doen voor zijn marktwaarde op lange termijn.- Interview met Carl Andre. Met vragen als ‘Wie is je favoriete kunstenaar uit de geschiedenis?” waarop hij antwoord “ikzelf”

Brussel krijgt eindelijk haar museum voor moderne (en hedendaagse?) kunsten.

De verbouwing van het Rijksmuseum kostte 5,5 miljoen euro minder dan ze op het einde gedacht hadden. Wie net als mij dacht dat dat een enorme meevaller is, op 370 miljoen valt het wel mee.

Het VanGogh museum krijgt per jaar ongeveer 200 werken ingediend die mogelijk van Vincent zouden kunnen zijn. Meestal zijn ze het niet maar toch wordt er blijkbaar altijd serieus naar gekeken. Sinds 1970 hebben ze echter maar zo’n 7 werken aan het oeuvre van Van Gogh weten toe te voegen op die manier.

Ook over Van Gogh, na 40 jaar duikt een vermist werk op in een kluis in Spanje bij iemand met een flinke belastingschuld.

Kunstacademies beginnen steeds vaker praktisch onbetaalbaar te worden voor 99% van de studenten. Wordt daarmee de kunst als zodanig niet bedreigt in haar bestaan?

Chinese kunstenaar neemt zonder verdoving rib uit zijn lijf. (Het kunstenaarschap is tegenwoordig duur in China.)

De meest invloedrijke vrouwen in de Europese kunstwereld. In de hele lijst is geen enkele kunstenaar te bekennen, blijkbaar hebben directies, verzamelaars en galeriehouders meer invloed.

De grootste sculpturen ter wereld, megalomaan is een understatement.

Onze hersenen blijken daadwerkelijk te reageren op kunstvoorwerpen op een andere manier dan een niet-kunstvoorwerp.

– Er is best nogal wat ophef ontstaan nadat de NRC een negatieve recensie van het theaterstuk Anne op de voorpagina plaatste. Dat kan blijkbaar niet. Niet dat het geen negatieve recensie mocht zijn maar simpelweg het plaatsen van een recensie op de voorpagina is blijkbaar not done.
Jammer dat er van de culturele kant van de zaak niet wat enthousiaster wordt gereageerd, komt er eindelijk iets van cultuur (laten we de commerciële megaproductie dat even noemen) op de voorpagina is het weer niet goed. Ik hoop zelf dat ze NRC dit minimaal eens per week doet, gewoon een goede recensie van een theaterstuk, concert, boek plaat of een tentoonstelling plaatsen. Hulde voor het NRC.

– …

Bob Ross Happy Tree