Wilde ideeën en leesvoer (202)

Het nieuws van de afgelopen week;

– “Kunstsubsidies zijn bedacht door Nazi’s.

Flip Art, het genre wat me wel bekend was maar niet onder die term. Abstract schilderwerk met lekker flink formaat om de wanden mee te vullen bij voorkeur in even zo flinke oplage (35 is blijkbaar weinig?!). Afijn, enige duiding om hoe het bestaat en hoe er mee omgegaan wordt. Ook hier een artikel over hoe de kunstwereld zich tot onder andere dit fenomeen heeft kunnen ontwikkelen (must read). In het verlengde hiervan een artikel over hoe bepaalde begrippen gebruikt worden om de verzamelaars om de tuin te leiden met het idee dat ze iets bijzonders kopen. Zoals een limited edition van een werk wat ineens aanzienlijk minder limited edition blijkt te zijn.

– Het Bonnefantenmuseum gaat exposeren op Pinkpop.

Wim Pijbes wil misschien het Rijksmuseum uitbreiden om ook de collectie twintigste eeuw plaats te kunnen geven.

– Het VanBommelVanDam Museum in Venlo verhuurd nu museummuur per vierkante meter voor €100,-. Waarschijnlijk wordt dat kijken welke idioten geld over hadden om hun werk eindelijk in een museum te hebben hangen waarna het vervolgens in de afvalbak verdwijnt.

Irma Boom krijgt de Johannes Vermeer prijs.

– Floris Kaayk wint (terecht) de Volkskrant Beeldende Kunstprijs.

– De nieuwe tentoonstelling van Matisse met zijn cut-outs zal ook te zien zijn in de bioscoop. Of de tentoonstelling ook ergens in Nederland draait is me nog niet bekend. Hij is in elk geval te bezoeken in de Tate.

In Gent staat nu een box waar mensen anoniem het bijna 80 jaar verdwenen Rechtvaardige Rechters paneel van Jan van Eyck in kunnen doen.

– Diepteanalyse van het werk van Bob Ross wijst uit, slechts 1 mensfiguur op zijn ruim 400 schilderijen.

Enquete over kunstkopen (voor de Nederlandse Galerie Associatie).

– Ha ha ha, grapje van Manifesta.

Manifesta