Wilde ideeën en leesvoer (176)

De nieuwsupdates van de afgelopen week: – Motivatie of inspiratie nodig? Lees deze brief aan Eva Hesse van Sol LeWitt. – De rel op het internet van de afgelopen week. […]

De nieuwsupdates van de afgelopen week:

Motivatie of inspiratie nodig? Lees deze brief aan Eva Hesse van Sol LeWitt.

– De rel op het internet van de afgelopen week. Joost Zwagerman zou 60.000 euro aan subsidie hebben gekregen terwijl hij dat niet nodig zou hebben. Het Letterfonds reageerde en ook Zwagerman zelf ontkende dat het artikel gegrond was.

– Damien Hirst onhuld een rij foetussen in Qatar bij een ziekenhuis.

– De Acadmie van Den Haag (KABK) krijgt een nieuwe directrice.

Joop van Caldenborgh gaat in het bestuur bij de Ateliers en de Ateliers gaat toch verder zonder de Rijksakademie. Dus dat wordt spannend hoe dat gaat aflopen. De Rijksakadmie betreurt het plotslinge afketsen van de fusie van De Ateliers en gaat op eigen koers verder. (Hoe dit allemaal financieel moet voor beide instituten worden geen uitspraken over gedaan.)

– Waarom Cattalan de vervanger van Goldstein zou moeten worden. Klinkt verleidelijk maar of het echt een goed idee zou zijn valt te bezien.

– Bij musea wordt heel veel samengewerkt, als ze het zelf mogen doen.

De meeste prehistorische grotschilderingen blijken gemaakt te zijn door vrouwen.

– Leesvoer: over het Neo-Mannierisme, het nieuwe cliché. Over de kunst die je nu zeg maar vooral veel op beurzen ziet. Enige tijd eerder publiceerde William Powhida een werk van hem met alle ingredienten voor dat soort kunst (hij vergat alleen de sjorbanden, exotische vruchten en overduidelijke photoshopfilters waaronder de gradients). Ondertussen wordt kunst steeds meer een interactief event in de grote musea en het is maar de vraag of dat wenselijk is. Daarbij ontstaan er dus ook galeries die dergelijke megakunst tonen en ook daar begint het te wringen. Gelukkig ontstaan er ook nog altijd galeries of initiatieven waar winst een minder evidente rol speelt (of dat beweren).

Er is wederom een bronzen sculptuur van Henry Moore gestolen. Waarschijnlijk denkt de dief het voor een mooi bedrag te kunnen laten omsmelten niet wetende dat het sculptuur veel meer waarde vertegenwoordigd. Misschien wel om deze Van Gogh vaas te maken?

Banksy is nog steeds bezig in New York en had voor 1 dag een kraampje waar hij voor $60,- werken verkocht. De score was 3 kopers, want tjsa, niemand had in de gaten dat het om Banksy ging.