wilde ideeën en leesvoer (14)

Afgelopen week weer een hoop nieuws voorbij gekomen. Een aantal ten voordele van de kunst, en toch ook een flink aantal tegenslagen. – Guillaume Cornelis Beverloo, beter bekend als Corneille, […]

Afgelopen week weer een hoop nieuws voorbij gekomen. Een aantal ten voordele van de kunst, en toch ook een flink aantal tegenslagen.

Guillaume Cornelis Beverloo, beter bekend als Corneille, is overleden op 88jarige leeftijd. Hij woonde al poosje in Frankrijk maar toch zeer invloedrijk figuur in de Nederlandse kunstgeschiedenis.

– Politieke problemen omtrent subsidie en linkse hobby’s zijn duidelijk. Maar hoeveel maken er nu echt gebruik van? Steeds meer blijkt. In Den Haag word er gekort op subsidies van diverse instellingen. Onterecht, geld blijkt er voorlopig nog genoeg te zijn aldaar. In Londen gaan kunstenaars op het bekende Trafalgar Square misschien in op de discussie van kunst en geld. Je moet betalen voor het orgel om te draaien. Dat misschien op de vrije sokkel komt te staan. Dat is dan weer wel leuk.

– Ook een probleem, de Sixtijnse Kapel is nu al weer bijna toe aan een restauratie. Jammer, hebben ze toch iets niet goed gedaan vorige keer. Bij Van Gogh zijn Slaapkamer zijn ze er ook achter gekomen dat het er slechter voor staat dan verwacht. Gelukkig restaureren ze die wel direct. Goed idee om eens te volgen hoe Van Gogh precies om ging met zijn werk. Goed blog. Andere schilderij-problemen; onderweg naar mogelijke koper het schilderij kwijt raken is niet slim. Al helemaal niet als het een Corot is van 1,3 miljoen.

Damien Hirst is ook weer eens in de problemen. Heeft maar liefst acht nieuwe claims van plagiaat. Waarschijnlijk is Hirst toch weer de gene die het laatste lacht. Dat leidde op twitter tot een leuke discussie omtrent copyright in de kunst. Toevallig komt dat onderwerp ook aan bod bij Incubate (waar wij ook zullen zijn).

– Bizarre Mashup die het goed doet; (via FrankMeeuwsen)

– In het buitenland lijken ze enthousiaster te zijn over het Stedelijk dan wij hier in Nederland. Interview met Ann Goldstein, de moeite waard om even te lezen.

– Een appel die 65 miljoen jaar geleden is uitgestorven; (via ZesdeVlak)

– Leesvoer voor 10 euro over de kunstenaar en zijn werk. Van de hand van (@m8rcel) Goed leesbaar boekje met leuke inzichten.

– Op ons blog ook leesvoer over de kunstenaar en zijn houding tot de maatschappij. De inzending van Kelvin leidde tot een interessante discussie.

– Ten slotte zijn we nog op zoek naar een Modigliani, niet voor onszelf, maar voor iemand anders. Zie HIER en VOORAL HIER. Alvast bedankt!