wilde ideeën en leesvoer (119)

De nieuwsupdates van de afgelopen week. – En ook een beetje voor de komende week; Nederland heeft er vanaf zaterdag een ‘nieuw’ museum bij! – Van Gogh zijn werk vergrijst […]

De nieuwsupdates van de afgelopen week.

– En ook een beetje voor de komende week; Nederland heeft er vanaf zaterdag een ‘nieuw’ museum bij!

Van Gogh zijn werk vergrijst door vernis in plaats van verf. Weten we dat ook weer.

– Een grote database over het werk van Rembrandt. Veel fotomateriaal (uit verschillende stadia van restauratie, details, röntgen en ga zo maar door), teksten en catalogus informatie. En dat alles is gratis toegankelijk, topwerk! (korte uitleg van het project hier)

De eerste kleurenfilm blijkt uit 1901 te komen. Kunstgeschiedenis kan bij het hoofdstuk film weer opnieuw geschreven worden.

– Erg boeiend ander stukje kunstgeschiedenis, de uitvinding van de white cube en de niet-salonpresentatie in 1912 in Keulen.

En dan nog een klein stukje kunstgeschiedenis Pollock maakte aanvankelijk sculpturen waarmee hij dacht furore te maken. Hieruit blijkt ook hoe de kunstgeschiedenis gestuurd wordt door kadervorming.

De visie van Halbe Zijlstra op kunst en cultuur, eerlijk moet toegegeven worden dat hij wel visie heeft.

– Ook een visie, die van Birgit Donker op hoe er geschreven dient te worden over kunst in de toekomst. Ze heeft duidelijk verstand over hoe het was, maar slaat de plank volledig mis als het gaat om de nieuwe situatie als het gaat om web-media. Het internet is een plek was juist pluriformiteit en niches werken, niemand zit te wachten op 1 overkoepelend ding, er zijn te veel verschillende gelaagdheden. (Birgit mag me mailen voor verdere uitleg over deze generatiekloof die wel erg pijnlijk begint te worden)

Sterk artikel van Jonas Staal over waar politiek kunst wordt, en kunst politiek.

– Overigens mogen we in Nederland niet klagen over bezuinigingen, in Frankrijk bezuinigen ze een miljard.

Sommige kunstenaars beginnen dan gewoon een WildersWebWinkel, met gevoel voor ironie maar ook voor de serieuze Wildersfan erg geschikt.

Andy Warhol en Nico als superhelden.

Er komt een boek uit dat gaat over de kunstenaarsjaren van Hitler. Opmerkelijk genoeg was daar nog maar bar weinig over bekend.

– True…