Vliegtuigen in Tate

Fiona Banner heeft in Tate een collectie vliegtuigen gedropt. Hoe ze die daar binnen hebben gekregen wil ik niet weten, maar ze staan en liggen in diverse rare houdingen. Bij […]

Fiona Banner heeft in Tate een collectie vliegtuigen gedropt. Hoe ze die daar binnen hebben gekregen wil ik niet weten, maar ze staan en liggen in diverse rare houdingen. Bij het zien van dit soort werk vraag ik mij weer af wat we moeten met de realiteit zoals hij is in een museum.

Een vliegtuig kan een mooi sculpturaal object zijn. Maar moeten we het daarom ook meteen in een museum zetten? De Brillo dozen van Warhol waren weliswaar afgeleid van de echte Brillo dozen maar waren opnieuw gemaakt. Het urinoir van Duchamp was wel een echte maar daar was tenminste nog een handtekening en een titel op gezet. Dat zijn dus niet uit de realiteit geplukte objecten en “gewoon” neergezet. Nu kan ik niet vinden of dit echte vliegtuigen zijn, maar dat lijkt me wel. Maar even ervan uitgaande dat.

Met de eindexpo bij KABK stond ook ergens een cactus. Nu zat er gelukkig nog een vork in wat het geheel best nog wat gaf. Maar Erik en ik hebben al een tijdje het gehad over de “cactus” in het museum. Op het moment dat een kunstenaar dat doet, waar gaat het dan nog over. Het is en blijft dan een cactus en de kunstenaar kan aan die kale cactus echt niet meer betekenis geven dan het in het museum van dat object. Dan kunnen we alles wel in het museum zetten. Dus ook cactussen. En nu dus vliegtuigen. Gelukkig heeft ze nog wel de moeite genomen de vliegtuigen “experimenteel” op te hangen zodat het impact krijgt. Maar eigenlijk, als ik heel eerlijk moet zijn, vind ik dit wel erg makkelijk werk.

Ik zou het wel sterk vinden als ze ze zelf met de hand gemaakt heeft. Dagen zo niet jaren zitten zwoegen om een vliegtuig waarheidsgetrouw naar te maken. Van te voren al weken zitten denken hoe het het beste zou kunnen staan of hangen. Dan wel. Dan is het geen cactus, dan is het een zelf geteelde en ontwikkelde bloem.

Wat is de waarde van het “object” uit de realiteit halen en in het museum plaatsen als dat al bij zoveel dingen gebeurt is?

(Ik kan me overigens wel indenken dat een combinatie objecten wel betekenis krijgt, maar ik doel hier echt op een los vliegtuig, of een cactus.)