Times Square 2 Art Square pre-launch

Zoals jullie weten was gisterenavond de pre-launch voor Times Square 2 Art Square. Wij waren vooral gecharmeerd van het idee dat kunst door een community financieel mogelijk gemaakt wordt en […]

Zoals jullie weten was gisterenavond de pre-launch voor Times Square 2 Art Square. Wij waren vooral gecharmeerd van het idee dat kunst door een community financieel mogelijk gemaakt wordt en ook nog wereldwijd zichtbaar zal zijn. In een tijd dat de economische waarde van kunst ernstig onder vuur ligt een mooie symbolische daad. Daar moeten natuurlijk wel concessies gedaan worden. Je kunt voor een dergelijk evenement geen complexe intellectuele kunst presenteren. Het zou dus vooral een show zijn met veel lekker direct leuk werk.

Met dat in ons achterhoofd zijn we gaan kijken wat er te zien was. Het was best druk met 350 man, dus dat was goed gedaan door het TS2AS-team. De oprichter van het geheel, Justus, hield nog een mooi praatje. Erik vond het een ontzettend goede presentatie, ik was een witte olifant aan het helpen.

Justus verteld

Justus verteld

En er was ook een leuke act net daarvoor. Veel herrie uit lichtgevende containers met mannen in witte pakken.

Refunc

Refunc

Wie waren er te zien;

Hester Scheurwater, Lisette Spiegeler, Thomas I’Anson, Ronald van der Meijs, Rob van der Hoeven, Scrmn & Noelson, De Lichtdichters, Jordy van den Nieuwendijk, Frederick Michielsen, Matthias Oostrik, Refunc

Allereerst natuurlijk de topper die bij de ingang stond, ik had hem al eens eerder gezien, kwam hier ontzettend goed tot zijn recht. Een super leuk direct begrijpelijk werk waar toch nog wat gelaagdheden in zitten. Het beeld is door Thomas zelf in elkaar genaaid. En owjah, het zijn gebruikte airbags. Dat werd nogmaals bewezen door de druppels bloed die zo hier en daar nog te zien waren.

Jammer genoeg begaf de motor die het ding continue opblaast het halverwege de avond en moest het gemaakt worden. Daardoor had ik het verhaal van Justus gemist maar wel even Thomas I’Anson geholpen die helemaal in de stress was.

Thomas I'Anson - White Elephant

Thomas I'Anson - White Elephant

Thomas I'Anson - White Elephant (detail)

Thomas I'Anson - White Elephant (detail)

Hester Scheurwater hadden we natuurlijk al gezien bij Incubate. Daar vonden we het niet echt helemaal uit de verf komen. Hier echter werkt het prima. Heel wild is het nog niet, maar het komt wel veel beter over. Mooi beeld ook.

Hester Scheurwater - Wildbeamen

Hester Scheurwater - Wildbeamen

Verder het werk van Lisette Spiegeler hebben we helaas geen foto’s van. Ze maakte een soort gekleurd Tetris spel wat geprojecteerd werd op de wand. Zag er best leuk uit maar was simpelweg niet te fotograferen.

Het werk van Ronald van der Meijs was wel te fotograferen. Ook een van de megalomane aandachtstrekkers en ook dat doet het prima. Het gaat overigens ook op en neer doordat er soms meer druk op zit. Dat maakt het wel net spannender. Een prima werk dat het ook in normale tentoonstellingsruimtes prima zou doen.

Ronald van de Meijs - Transluminal Coronary Angioplasty

Ronald van de Meijs - Transluminal Coronary Angioplasty

Rob van der Hoeven is de meest schilderachtige van dit evenement. Echt schilderijen zijn het niet echter. Nogal een duidelijk punk mentaliteit in een popart vorm. Gelikt maar toch een hoog fuck-you gehalte (soms letterlijk).

Rob van der Hoeven

Rob van der Hoeven

Rob van der Hoeven

Rob van der Hoeven

Rob van der Hoeven

Rob van der Hoeven

Scrmn & Noelson waren verantwoordelijk voor dit ding. Gelikt en chaotisch. Stond niet helemaal op een goede plek maar functioneerde daar erg goed als kunstzinnig decor. (in de positieve zin van het woord)

Scrmn & Noelson

Scrmn & Noelson

Hetzelfde geld voor de Lichtdichters. Begreep via Chief Art (die deed de rondleiding) dat het best een conceptueel werk was. Dat komt op zo’n tentoonstelling natuurlijk helemaal niet tot zijn recht. Toch hadden ze erg mooi ingespeeld op de locatie en zag het er netjes verzorgd uit.

De Lichtdichters

De Lichtdichters

Jordy van den Nieuwendijk maakte een lekker fout ehm, hoe heet zo’n ding eigenlijk? Anyway, heel fout maar daardoor best leuk. Let op de overduidelijke penissen als hoorns. Zouden we in een andere context minder waardering voor gehad hebben maar hier vinden we de grap alleen maar leuker. Want niet iedere bezoeker zal het direct in de gaten gehad hebben als hij er op ging zitten.

Jordy van Nieuwendijk

Jordy van Nieuwendijk

Ook leuk waren de Vlaamse schilders die bij het podium in de buurt aan het werk waren en tijdens het werken direct het publiek aanspraken wat ze er van vonden. Voor ons als kunstenaars niet zo heel raar, maar om dat te doen met een publiek dat doorgaans weinig weet van kunst, vraagt dat veel lef. En dat deed hij ontzettend gezellig op zijn Vlaams.

Frederick Michielsen aan het werk

Frederick Michielsen en Toon aan het werk

Matthias Oostrik had een interactief videowerkje. Dat soort werk doet het altijd goed bij publiek dat dergelijke dingen niet vaak ziet.

Matthias Oostrik

Matthias Oostrik

En dat was het met betrekking tot werk. Het was er vooral erg gezellig en alles was goed geregeld. Het was vanuit Tilburg nog een heel gedoe met reizen maar ach, wat doe je anders op een maandagavond?

Wij kijken uit naar de kunst op Times Square!