SH Contemporary; beurs voor hedendaagse kunst in Shanghai (Inzending Jochem Rotteveel)

[Zoals sommigen misschien wel weten heeft Jochem Rotteveel momenteel een residency in Shanghai. Nu ben ik daar nog nooit geweest en zal daar waarschijnlijk ook nooit komen dus heb ik […]

[Zoals sommigen misschien wel weten heeft Jochem Rotteveel momenteel een residency in Shanghai. Nu ben ik daar nog nooit geweest en zal daar waarschijnlijk ook nooit komen dus heb ik Jochem gevraagd om als hij wat interessants tegenkomt aan kunst, om die met ons hier te delen. Zo zien we ook eens wat er speelt in China. Zo gezegd zo gedaan. Dankjewel Jochem!]

 

SH Contemporary is een relatief jonge kunstbeurs waarover de laatste dagen al een behoorlijke buzz op gang kwam. Veel kunstenaars en galeriehouders keken reikhalzend uit naar wat ook wel een van de hoogtepunten van het nieuwe culturele seizoen genoemd wordt. Na de preview en opening op woensdagavond loopt de beurs nog tot en met aanstaande zaterdag.

Gezegend met een VIP kaart kon uw gastverslaggever in de Oriënt op pad om zich te laven aan oosterse, hedendaagse kunst. Met wisselend succes. Voor veel Chinese kunst heb je andere referenties nodig dan bij westerse kunst. Uiteraard moet je het een en ander weten over de geschiedenis, maar ook sociaal-culturele informatie is handig. Zonder die extra kennis is het moeilijk om Chinese kunst te duiden, anders dan op esthetiek. En ook dan spelen culturele verschillen een rol.

Een overzicht van wat opviel, meeviel en waarvan uw reporter samengeknepen ogen en billen kreeg.

Om meteen met een van de hoogtepunten te beginnen: Zhang Xiaogang. Deze Chinese kunstenaar geniet enorm veel succes en aanzien binnen en buiten China. Net als veel andere Chinese kunstenaars verwerkt Xiaogang zijn eigen geschiedenis in zijn kunst. Xiaogang’s werk was afgelopen zomer ook onderdeel van de groepstentoonstelling ‘Facing China’ in het Singer Museum in Laren.

Net als Xiaogang onderzoekt de Indonesische FX Harsono zijn eigen identiteit en zijn rol in de samenleving. In deze ingetogen installatie is te zien hoe Harsono zijn Chinese origine onderzoekt door middel van kalligrafie. De video toont de kunstenaar terwijl hij Chinese karakters op papier tekent. Het resultaat hiervan ligt in de zwarte ruimte naast de tafel en stoel.

Een andere populaire kunstenaar is Huang Yin die op deze beurs bij meerdere galeries terug te vinden was.

 

Een terugkerend element: de rode medemens. Waarschijnlijk heel Freudiaans heeft uw reporter hierover geen informatie kunnen vinden.

 

Een andere Chinese kunstenaar die opviel was Yu Qiping. Naast dit werk hingen er meer doeken met verschillende Chinese arbeiderstaferelen. Qiping probeert met zijn werk door de oppervlakkige buitenkant van het dagelijkse leven te breken en toont ‘what is pure and true inside all humans’, aldus de begeleidende folder. Ook hierbij geldt: extra kennis van de Chinese gebruiken en rituelen is noodzakelijk om deze doeken op werkelijke waarde te kunnen schatten. Qiping noemt zijn werk ‘New Orientalism’: een combinatie van traditionele, oosterse waarden in een modern jasje.

Prachtige sculptuur van Hu Xiaxiao en idem maquette van Li Chang.

 

Eveneens hele intrigerende maquette maar van de weeromstuit de naam van de maker verloren.

Dan in de categorie ‘opmerkelijk’: een lopende performance van een dame met drie geketende volgelingen gehuld in haakwerk. Ik meende heel even met de Chinese zus van Tinkebell van doen te hebben maar de dame in kwestie reageerde zo nurks op mijn vragen dat ik stiekem hoop dat ze later op de avond op een Chinese fakkel is gaan zitten.

Zo mogelijk nog opmerkelijker is de stellage van bamboe waar de hele avond bezoekers uitgenodigd werden om samen met de Chinese zangeres liedjes van Michel Legrand mee te zingen. Daar dit niet voor iedereen dagelijkse kost is, werd de tekst op een groot scherm geprojecteerd. In tegenstelling tot mijn eigen primaire reactie kon deze karaoke-performance op veel belangstelling rekenen.

Even bijkomen bij C-Space galerie uit Beijing met Erwin Zwakman.

Intrigerende fotografie die doet denken aan het werk van Marleen Sleeuwits.

Prachtig doekje van Yuko Murata.

Een Chinese Nan Goldin.

Intrigerend en prachtig geschilderd (helaas de naam verloren in het gedrang).

Overdag loopt de temperatuur in Shanghai al snel op tot 30 graden. Een ventilator in huis is dan ook een absolute aanrader. Maar of deze aan een doek bevestigd moet zitten?

De SH Contemporary vindt plaats in het Shanghai Exhibition Center. Het gebouw is reusachtig en van een schitterende art deco stijl voorzien. Hier en daar doet het wat Russisch aan, maar dat is geen toeval. De Russen schonken dit gebouw aan China toen Mao aan de macht kwam. De rode ster op het dak als stille getuige. De afterparty vond plaats in Bar Rouge in het al even imposante, voormalige bankgebouw van India en Australië aan de Bund. Op de foto rechts: Belgische kunstenares Lore Vanelslande met partner Anthony en Laura Clemente van Pantocrator galerie. Geheel rechts uw te warm aangeklede verslaggever.

 

 

Voor meer informatie, zie ook www.shcontemporary.info

Voor meer avonturen in Shanghai, zie mijn blog: imageand.wordpress.com

Nieuw werk dat ik tijdens mijn artist in residency maak in Shanghai verschijnt op www.jochemrotteveel.com