Richard Tuttle

Richard Tuttle (1941) is zoals ze dat in Press releases graag noemen een “seminal figure”.  Het gebeurt echter soms dat het ook echt iemand is die daadwerkelijk enigszins namedropping waard […]

Richard Tuttle (1941) is zoals ze dat in Press releases graag noemen een “seminal figure”.  Het gebeurt echter soms dat het ook echt iemand is die daadwerkelijk enigszins namedropping waard is. In dit geval dus wel. Ik herkende het zo snel niet, maar hij staat in Art Since en heeft in 2005 een retrospectief in SFOMA gehad, dus dan moet hij toch wel op zijn minst de moeite waard zijn?

In elk geval, de man heeft dus al enige faam opgebouwd en heeft ergens in Denemarken een expo waarvan ik dus de foto’s voorbij zag komen. Daarin laat hij een mooi alternatief zien voor abstract schilderen. Daar waar de meeste schilders toch gewoon op doek schilderen gebruik hij het medium ook als expressieve ondergrond waardoor de verf minder naar de voorgrond treed. Het zit dan dus tussen sculptuur en schilderij in. Seminal is hij zeker in die zin dat hij met dergelijk werk nieuwe opties laat zien voor wat schilderkunst kan zijn.  De titel is ook erg “seminal”; Source of Imagery.

Volgens zijn press release gaat het over de spanning tussen lijn en vlak. Dat zie ik er niet echt in terug.  Wel lijkt het er op dat hij heel goed kijkt hoe de drager functioneert met minimale hoeveelheid verf erop.

Hier een interview met de beste man met werken die hem bekend maakten. Echte aanrader! anders had ik m er niet bij gezet. Hij verteld onder andere over zijn beschilderde koffieroerstokjes en dat als je iets behandeld als afval dat het dat wordt, maar behandel je het als Michelangelo het dan een Michelangelo wordt.

En dan zie hier, een aantal goede werken van die expo.

Source of Imagery VII - Multiplex 119x114cm

Source of Imagery VII - Multiplex 119x114cm

Source of Imagery V - Acryl op hout 58x79cm

Source of Imagery V - Acryl op hout 58x79cmSource of Imagery V - Acryl op hout 58x79cm

Source of Imagery, II, no. 12 - Verf op foam 117x54cm

Source of Imagery, II, no. 12 - Verf op foam 117x54cm

Source of Imagery VI - Verf op foam en hout 110x85cm

Source of Imagery VI - Verf op foam en hout 110x85cm

Source of Imagery (Eminence) - Acryl op multiplex

Source of Imagery (Eminence) - Acryl op multiplex

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Tuttle