Ornis A Gallery; Mirjam Jacob – In the Little Bay

Op dit moment woedt er in de kunsten een oorlog naar het geld (GemeenteMuseum met Bert Kreuk, Stedelijk met haar Raad van Toezicht en de Ateliers met Joop van Caldenborgh) […]

Op dit moment woedt er in de kunsten een oorlog naar het geld (GemeenteMuseum met Bert Kreuk, Stedelijk met haar Raad van Toezicht en de Ateliers met Joop van Caldenborgh) en het hermetische sociaal politieke en bijna wetenschappelijk toetsbare van conceptuele kunstenaars (Prix de Rome werd neergesabeld door recensies van zowel NRC als Volkskrant die met veel instemming worden ontvangen op de sociale media). Allemaal kwesties over autonomie. Autonomie is schijnbaar problematisch…

Ondertussen word ik wel gewoon blij van de werken van Mirjam Jacob (1983). Kleine werkjes op papier die sowieso niets van doen hebben met wat voor vragen dan ook, behalve de visuele. Het laatste waar ik aan denk zijn vragen over autonomie. Is het duur? Is het wel helemaal inhoudelijk verantwoordelijk? Of je geniet er van, of niet.

Ik had ooit een docent die me zei; als jij het zelf echt goed vind, om wat voor redenen dan ook, zijn er vast 10 mensen met geld op deze planeet die dat ook vinden. Problem solved zou je denken. De problematiek van autonomie heb ik zelf dan ook nooit als een probleem gezien, zowel financieel als artistiek. Je mag er van genieten, en als je dat niet doet is er vast iets anders waar je wel van geniet.

Ohja, naast Falke Pisano (die als hyper ivoren toren werd weggezet in Volkskrant), kan ik ook hiervan genieten. Een beeldverslag van wat er zoal te zien is van Mirjam Jacob.

Mirjam Jacob Overzicht

Mirjam Jacob Overzicht

Mirjam Jacob - Untitled - 23x14cm Potlood en krijt op papier

Mirjam Jacob – Untitled – 23x14cm Potlood en krijt op papier

Mirjam Jacob - Untitled - 27x21cm Potlood en collage op papier

Mirjam Jacob – Untitled – 27x21cm Potlood en collage op papier

Mirjam Jacob diverse werken op papier

Mirjam Jacob diverse werken op papier

Mirjam Jacob - Untitled - 34x24cm Potlood en collage op papier

Mirjam Jacob – Untitled – 34x24cm Potlood en collage op papier

Mirjam Jacob - Untitled - 29x21cm Potlood en collage op papier

Mirjam Jacob – Untitled – 29x21cm Potlood en collage op papier

Mirjam Jacob - Untitled - 23x18cm Potlood op papier

Mirjam Jacob – Untitled – 23x18cm Potlood op papier

Mirjam Jacob - Untitled - 21x15cm Krijt en collage op papier

Mirjam Jacob – Untitled – 21x15cm Krijt en collage op papier

Het werk van Mirjam Jacob is nog tot en met 23 november te zien bij Ornis te Amsterdam.