Trompe-l’oeil ofwel oogbedriegertjes, de ene nog realistischer dan de andere. Vaak wordt het heel knap gevonden als een schilder fotorealistisch kan schilderen, net iets interessanter wordt het als het net echt wordt. Want dan komen er heel andere foefjes bij kijken. Ik moet eerlijk bekennen altijd veel interesse en respect te hebben gehad voor dergelijk werk, het strikt picturale om het picturale. Je zou het kitsch kunnen noemen en soms wordt het dat ook. Niets meer dan het optische.
In het NoordBrabants Museum is er op dit moment een overzicht traditionele en ook recentere schilderwerken te zien. Vooral de recentere toevoegingen in de vorm van Har Sanders en Jochen Muhlenbrink maken zichtbaar dat het ook nu nog van belang is. Want ja ook die werken zijn knap geschilderd, maar daar houdt het niet op. Want ook al herkennen we het beeld, het is en blijft een afbeelding en niet de realiteit. Ook al wordt de gootsteen nog zo realistisch geschilderd, het is een wezenlijk ander ding dan de echte afvoer. Het blijft verf op doek of paneel wat dat vertegenwoordigd. Het laat ons als toeschouwer wel opnieuw kijken naar een gootsteen. Niet per se als iets esthetisch, maar als fenomeen. Of zelfs het beeld zelf als fenomeen.
Niet alle werken zijn even spannend maar binnen dit genre een mooie verzameling.

Andrea Domenico Remps – Trompe-l’oeil met Prenten, Brieven en een Bril – Olieverf op doek, tweede helft 17e eeuw

Andrea Domenico Remps – Trompe-l’oeil met Prenten, Brieven en een Bril – Olieverf op doek, tweede helft 17e eeuw (detail)

Johan Georg Waxschlunger – Twee Trompe-l’oeils met Vogels – Olieverf op doek, omstreeks 1700 (detail)

Frans van Cuyck de Myerhop – Stilleven met Dode Vogels – Olieverf op doek, midden van de tweedehelft van de 17e eeuw
Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 26 januari bij het NoordBrabants Museum te Den Bosch.
Kitsch bestaat niet, trompe-l’oeil is hartstikke leuk.:D
@Chris, Nou, kitsch als in werken die worden gekenmerkt door sentimentaliteit en sensatiezucht. Het verschil tussen een visueel grapje en een interessant beeld is soms heel dun.