Know Your Classics (8); Joseph Beuys; I Like America and America Likes Me

Uit de categorie klassiekers, Joseph Beuys. De collectie foto’s die ik nog had liggen van zijn performance waren eigenlijk de rede om ze hier te delen. Beuys wordt vaak de […]

Uit de categorie klassiekers, Joseph Beuys. De collectie foto’s die ik nog had liggen van zijn performance waren eigenlijk de rede om ze hier te delen. Beuys wordt vaak de meest invloedrijke kunstenaar uit de tweede helft van de 20e eeuw genoemd. Of dat ook zo is maakt even niet uit, zijn idee dat iedereen een kunstenaar is lijkt heden ten dage steeds vaker het geval te zijn. Kijk maar eens bij advertenties voor personeel. Iedereen moet flexibel, gemotiveerd en creatief zijn. In elk geval is het gedachtegoed van Beuys nog altijd relevant.

De enige keer dat Beuys in Amerika was (toch?) heeft hij zelf geen voet aan wal gezet. Direct van het vliegtuig is hij in de ambulance naar de galerie gebracht waar hij 3 dagen met een coyote in zat, tot het weer was afgelopen en weer met ziekenwagen terug naar het vliegtuig ging. De coyote zou symbool staan voor de moeizame relatie die Beuys had met Amerika; aanvankelijk vijandig maar uiteindelijk toch een harmonieuze verhouding. Beuys kennende zou dat best wel eens kunnen kloppen, dat zou wel eens het idee kunnen zijn. In elk geval een ontzettend spannend werk. Tegelijk is het natuurlijk ook een van zijn bekendste werken.

En hier de foto’s.

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me

I Like America and America Likes Me