Oude klassiekers, die zijn er altijd genoeg. Deze zaterdag 3 klassiekers achter elkaar. We gaan van de oudste generatie naar de nieuwste van de telgen Toorop. We beginnen dus met Jan Toorop vervolgens zijn dochter Charley en vervolgens haar zoon Edgar Fernhout.
Jan Toorop (1858- 1928) is achteraf de bekendste Nederlandse vertegenwoordiger van de Jugendstill. Ook wordt hij wel eens als Symbolist gezien vanwege de voorstellingen. Zijn stijl is echter overduidelijk uit de Jugendstill.
Zijn Symbolistische kant komt van zijn goede vriend James Ensor, samen met hem trok hij richting Parijs. Daar gekomen raakte hij onder de indruk van het werk van Seurat en Signac en vervolgens al helemaal van het werk van Whistler. Teruggekomen in Nederland in de jaren 90 ontwikkelde hij zijn religieuze vorm van jugendstill.
Ook in diezelfde jaren 90, om precies te zijn in 1894, werd hij gevraagd om een advertentie te maken voor de Delftsche Slaolie. De rest is geschiedenis.
Rond de eeuwwisseling hield hij zich vooral bezig met de Beurs Van Berlage waar in het café nu nog altijd duidelijk te zien zijn met zijn betegelde werken aan de wanden. En de ingang met zijn decoratieve slaolie stijl.
Rond diezelfde tijd is hij ook verhuisd richting Domburg. Daar schilderde hij, samen met onder andere Mondriaan, lekker een eindje weg.
Hieronder enkele beelden van zijn hand. Voor een echt overduidelijk beeld van zijn werk zie http://www.jan-toorop.com/ waar ze ontzettend veel afbeeldingen hebben.
Mooi om te zien hoe een voorstudie zich ontwikkelt tot een toch nog geheel ander beeld.
Hij ontwierp op boekomslagen waaronder een aantal voor Louis Couperus, grote schrijver.