Garage; Eindshow Bcademie

Het gerucht gaat dat ik alle eindexamen exposities heb, behalve die van de Bcademie. Nu moet allereerst gesteld worden dat de Bcademie geen geaccrediteerde studie is en dus geen erkende […]

Het gerucht gaat dat ik alle eindexamen exposities heb, behalve die van de Bcademie. Nu moet allereerst gesteld worden dat de Bcademie geen geaccrediteerde studie is en dus geen erkende diploma’s kan uitdelen. Ook betreft het hier in de regel kunstenaars die allemaal reeds hun bachelor hebben maar het nog te snel vinden om aan hun master te beginnen. Het is voor jonge kunstenaars die het fijn vinden om met een aantal anderen het beruchte ‘zwarte gat’ van na de academie te trotseren.

Dit jaar zijn er slechts een tiental deelnemers, vorig jaar waren het er veel meer. Dat maakt een bezoek aan de garage wel heel kort en overzichtelijk en dus is er gekozen om ook alle ‘docenten’ uit te nodigen en in een ander kader te plaatsen. Het resultaat is niet één maar twee kubussen gevult met een ratjetoe aan werkjes.

Ik vraag me wel oprecht af wat de toegevoegde waarde is van deze presentatie binnen het programma van de Bcademie. Is een tentoonstelling als deze nu echt een moment voor de deelnemers om hun praktijk aan een breder publiek te tonen? Dat lijkt me niet, het zijn allemaal kleine werkjes die op zichzelf eigenlijk weinig zeggen. Ook ontbreekt het in de ruimte aan verdere tekst en duiding of portfolio’s van de deelnemers.

Los daarvan begrijp ik de noodzaak voor een dergelijk programma en het zou me niets verbazen als er kunstenaars bij zitten die echt wezenlijk profijt hebben van hun deelname aan het programma van de Bcademie. Dus als de Rijksacademie, de Van Eyck, de Ateliers, het Frank Mohr, het Sandberg, het DAI en het Piet Zwart allemaal je hebben afgewezen, dan is de Bcademie altijd nog het overwegen waard.

Deze presentatie van de Bcademie is nog tot en met zondag 14 juli te zien bij de Garage te Rotterdam. Verdere info enkel op facebook.