De Vleeshal; Nedko Solakov – A Quiz (again)

In de Vleeshal te Middelburg  is op dit moment een werk van Nedko Solakov (1957) te zien. Een van de standbeelden gaf Solakov in zijn droom een idee voor een tentoonstelling […]

In de Vleeshal te Middelburg  is op dit moment een werk van Nedko Solakov (1957) te zien. Een van de standbeelden gaf Solakov in zijn droom een idee voor een tentoonstelling in de lastige beladen Vleeshal. Al jaren heeft het standbeeld gekeken waar de druppels exact zullen vallen van de sluitstenen in het plafond op de tegeltjes. Dat is niet eenvoudig want de tegeltjes van de Vleeshal zijn niet groot. Het standbeeld zegt dat Solakov de bezoekers moet uitdagen het uit te zoeken. De winnaar krijgt enkele tekeningen van Solakov, 5 kilo vlees van de beste slager van het dorp en gratis toegang tot de Vleeshal voor een heel jaar. En zo geschiede…

Het grenst aan een grap maar is zo uitgevoerd dat het ook serieus is. Er zijn 4 tekeningen van Solakov aanwezig, en de tegoedbon voor 5 kilo vlees ook. Daarbij liggen er keurig uitgewerkte lijsten waarin de bezoeker van 4 van de 43 sluitstenen mag bepalen hoe die druppel zou vallen op de tegeltjes. Die 4 sluitstenen zijn overigens bij iedere lijst andere dus ook daar is over nagedacht.

Het is dan ook te leuk om je niet te laten verleiden even mee te doen. Ik heb een poging ondernomen en dan blijkt maar weer eens hoe moeilijk het is om zoiets te zien. Een derde gelaagdheid in het werk verschijnt, het is verdomt lastig te kijken.

Een uiterst sympathiek en degelijk werk wat perfect de context gebruikt en ombuigt naar een typisch Solakov werk.

Nedo Solakov - A Quiz - Standbeeld van de Vleeshal

Nedo Solakov – A Quiz – Standbeeld van de Vleeshal dat de droom begon

Nedo Solakov - A Quiz - Verf op doek

Nedo Solakov – A Quiz – Verf op doek

Nedo Solakov - A Quiz - Plafond overzicht bordjes

Nedo Solakov – A Quiz – Plafond overzicht bordjes

Nedo Solakov - A Quiz - Pijllood en bordjes

Nedo Solakov – A Quiz – Pijllood als voorbeeld en bordjes

Nedo Solakov - A Quiz - Bordjes

Nedo Solakov – A Quiz – Bordjes

Nedo Solakov - A Quiz - Vier tekeningen

Nedo Solakov – A Quiz – Vier tekeningen

Nedo Solakov - A Quiz - Vijf kilo vlees

Nedo Solakov – A Quiz – Vijf kilo vlees

Nedo Solakov - A Quiz - Meedoen

Nedo Solakov – A Quiz – Meedoen

Nedo Solakov - A Quiz - Het plafond

Nedo Solakov – A Quiz – Het plafond, en sta ik er nu recht onder?

De prijsuitreiking, en tevens de afsluiting is woensdag 29 augustus om 5 uur. De moeite waard om voor die tijd nog even te gaan kijken en ook daadwerkelijk proberen echt te kijken.