Ask A Curator, brand los, stel ze…

Vandaag, 1 september, is de #askacurator-dag waarop je je vragen aan een museum kunst stellen, althans op twitter dan, door gebruik te maken van de hashtag #askacurator (lees hier hoe […]

Vandaag, 1 september, is de #askacurator-dag waarop je je vragen aan een museum kunst stellen, althans op twitter dan, door gebruik te maken van de hashtag #askacurator (lees hier hoe als twitter wat onbekend terrein is). Het zou toch eigenlijk niet nodig moeten zijn, met zoveel musea die op twitter vertegenwoordigd zijn, zeker in Nederland, om daar een speciale dag voor in te lassen? Maar het helpt denk ik zeker om de toegankelijkheid van musea over de hele wereld te vergroten.

Een paar weken geleden werd ik door @museumboerhaave (@Veermus zit daar samen met conservator/curator @Redltx achter de knoppen) geattendeerd op het bestaan van deze speciale dag. Op dat moment waren zij het enige museum dat in Nederland mee zou gaan doen. Dit kon natuurlijk niet, als @MuseumSukkel, vond ik dat daar verandering in moest komen. Gelukkig stond ik daar niet alleen in, er werd een ware campagne ontketend, door de verschillende musea rechtstreeks aan te spreken met de vraag of ze mee zouden doen. Dit heeft tot een ongelofelijk mooi resultaat geleid, Nederland doet met 39 musea en galerieën aan deze dag mee en is daarmee, voor zover ik tellen kon, de Nr. 3 in de wereld achter de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Een geweldige prestratie!

De Jongens van Lost-Painters konde de actie om meer Nederlandse musea te laten participeren wel waarderen (zie eerder post). Ze vroegen mij toen we elkaar vorige week in het tijdelijke Stedelijke museum ontmoetten, of ik van deze dag een verslag zou kunnen maken. Hierdoor zouden niet-twitteraars (of tweeps, zoals twitterende mensen eigenlijk in jargon genoemd worden) ook een idee kunnen krijgen wat er zoal op deze dag aan Q & A’s plaatsvond.

De eerste vraag waarop een antwoord is gekomen kwam van the Christchurch Art Gallery, in New-Zealand, daar is het immers al 1 september en dus #askacurator dag.


aodt6:20pm via CoTweet

i’ve got a question for the wonderful @ChchArtGallery : what advice do u have for students hoping to become curators one day?#askacurator
ChchArtGallery11:00pm via web

@aodt Study hard at University, take relevant volunteer work at interesting galleries, get involved with like minded art people #askacurator

Inmiddels is het in Nederland na 0:00 uur, waardoor ook officieel de #askacurator-dag is begonnen. De eer van de  eerste vraag die aan een Nederlandse curator gesteld werd ging naar het Willet-Holthuysen Museum:

cp_artAug 31, 11:54pm via web

@MuseumWillet #askacurator What do you remember about your first visit to an art museum? How old were you?

Maar de eerste vraag die gesteld werd en ook gelijk geantwoord werd, ging naar ‘Haantje-de-voorste’ (in de deelname dan) Museum Boerhaave:

@museumboerhaave mag ik binnenkort eens koffiedrinken met een van jullie in het kader van #stadslab?#askacurator

museumboerhaave12:05am via Twitterrific

@marije tuurlijk! #askacurator

**********

Na een wat slaperig (of zelfs door sommige als ‘onbenullig’ genoemd) begin vannacht, is de #askacurator-dag inmiddels uitgegroeid tot de top trending topics op Twitter. De vragen gaan verder dan “Mag je wel fotograferen bij jullie?” of de bovenstaande zelf-uitnodiging. Specifieke vragen over de collectie, of over het curatorschap zijn niet van de lucht. Afentoe zijn er toch ook wel vragen tussen die een simpele zoekopdracht op internet zeker snel zou beantwoorden en wordt er ook veel gelobbyd, aspirant of wannabe-curatoren vragen soms openlijk maar meestal ietwat verdekter naar de ingang bij het museum.

Helaas heeft dit ook gelijk veel spammers opgeleverd, maar het succes mag er nu al zijn.

***********

Museumfuture.nl geeft een inschatting van zo’n 15 tweets per Twitter update, waarbij er vandaag zo’n 1200 berichten over #askacurator verspreid zouden zijn. Enkele opmerkelijke bericht zijn terug te vinden in de eerste resume.

Daarnaast zal de twitterende curator van het Van Gogh Museum vanavond op het NOSop3 journaal te zien zijn. Samen met een webcam interview met Jim Richardson (@sumojim) de aanstichter van #askacurator

***********

Om nou een overzicht te gaan geven van tweets, lijkt me niet zo verstandig en al zeker niet interessant, de echte geïnteresseerden, zoeken dit toch zelf op. Let wel, als je op #askacurator zoekt tref je wellicht veel SPAM aan (ook ik werd hier blijkbaar genoemd), vandaar dat er eerder deze avond ook overgestapt is naar #askcurators, om hieraan te ontkomen.

Om toch een beeld te geven wat deze dag nou zoal gebracht heeft hier wat links wat er zoal geschreven is door de verschillende musea en media:

Bij het 11 uur journaal, een heel kort interview met Jim Richarson de bedenker en een kijkje achter de schermen bij het Van Gogh (vanaf 7:18)

Dan wat aankondigingen in de diverse ‘digitale’ media:

http://blog.csfineartscenter.org/2010/09/ask-curator-day-questions.html

http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/cultuur/regionalecultuur/article6356870.ece/Hele-dag-twitteren-met-oudste-museum

Sommige musea, in dit geval het Amsterdam Historisch Museum, bleken toch wat moeite met de 140 tekens max te hebben, en kozen ervoor de vragen via een blogpost te beantwoorden:

http://blog.ahm.nl/?p=3088

Daarnaast zijn er ook die een overizcht geven van de leukste vragen die ze gehad hebben, scheelt in ieder geval een hoop zoeken, naar de meer dan 50 vragen die ze vandaag beantwoord hebben bij Museum Boerhaave:

http://museumboerhaave.wordpress.com/2010/09/01/askacurator-day-overview/

Dan is er nog deze link die laat zien waar dan ter wereld de ‘Ask a Curator’ zo’n trending onderwerp was:

http://trendsmap.com/topic/%23askacurator#

En tot slot een paar van de vragen die mij is opgevallen, bijgebleven of hoe je het zou willen noemen:

ErfgoeDigitaal2:50pm via web

Een vraag aan @NIMk_nl: Kun je spelletjes als super mario beschouwen als kunst? #askacurator
NIMk_nl3:09pm via web

@ErfgoeDigitaal nee, wel kunstig, en t kan kunstenaars inspireren, maar is geen kunst, dan is reflectie op inhoud/medium nodig #askacurator

Dan een 6 jarige die al via twitter vragen stelt, dacht dat we juist met een vergrijzing te maken hadden op twitter, kan ’t mis hebben natuurlijk…

marije12:22pm via TweetDeck@museumboerhaave #askacurator was Boerhaave nu echt de eerste “moderne” arts en waarom? wil Lina (6) weten, die zit op Boerhaavelaan op bso
museumboerhaave12:25pm via web@marije nee hij was niet de eerste maar wel de meest beroemde in zijn tijd. Een brief uit China aan Prof. Boerhaave Europa kwam gewoon aan!

Maar ook op de technieken van conserveren werden vragen gesteld, Nederlands oudste museum, is al een flinke tijd via twitter te bereiken trouwens, nog behoorlijk kwiek voor zo’n oudje.

filosoof2:29pm via DestroyTwitter

#askacurator @teylers Als jullie bij kwetsbare stukken (zouden) moeten kiezen, wat heeft dan het meeste belang, conserveren of exposeren?
TEYLERS3:05pm via web

@filosoof #askacurator onze Michelangelo’s bijv.nooit tonen is geen optie, wel tentoonstellen maar sporadisch en onder goede omstandigheden

Al met al een goeie oefening geweest voor de verschillende musea die nog niet zo bekwaam waren met het medium twitter. Voor de ervaren musea is het beantwoorden van vragen via twitter, namelijk 24/7 de normaalste zaak van de wereld. Hopelijk houden ze het vol, want dat er massaal op gereageerd werd dat bleek wel weer.