Adrian Ghenie

Zo heel af en toe kom je wel eens ergens een schilder tegen die eigenlijk niets nieuws doet maar wel ontzettend mooi werk maakt. Zo ook Adrian Ghenie. Geboren in […]

Zo heel af en toe kom je wel eens ergens een schilder tegen die eigenlijk niets nieuws doet maar wel ontzettend mooi werk maakt. Zo ook Adrian Ghenie. Geboren in Roemenie. Met werk in onder andere het SMAK in Gent, MUHKA in Antwerpen en het SFMOMA kun je best wel zeggen dat hij goed aan de weg timmert. Opgegroeid in een communistisch land waarvan vervolgens de ideologieën uit elkaar spatten heeft zijn sporen naar gelaten in het werk van Ghenie. Zijn werk haakt in op propaganda beelden, de wolven en de lege straten. Door het inzetten van deze beelden uit ons collectieve geheugen ontstaat er een bewustzijn van de tragiek van de geschiedenis. En worden we er weer eens op gewezen hoe de propaganda in elkaar steekt. Misschien is dat allemaal iets te ver gezocht, maar we ontkomen er niet aan dat het werk een lugubere sfeer achter laat  en fascineert.

De manier van schilderen doet af en toe ook denken aan Ronald Ophuis, het ligt er soms lekker dik bovenop. Ghenie gebruikt enkel ook collage technieken en houd zijn voorstellingen aanzienlijk rustiger dan Ophuis. Daardoor zijn de werken van Ghenie langer interessant en spannend dan Ophuis die verweten kan worden oppervlakkiger te zijn.

meer weten? hier en hier .